'Pussyhats' in Washington: honderdduizenden demonstreren tegen Trump
Een anti-Trump-demonstratie in Washington heeft heel veel mensen op de been gebracht. De metro's zitten overvol met vrouwen, kinderen én mannen met spandoeken voor de Women's March on Washington. "Ik kon zelfs niet meer uitstappen bij mijn metrostation. Dat hadden ze afgesloten omdat het zo druk was", vertelt NOS-redacteur Jet Mok.
Wereldwijd lopen vandaag vrouwen mee in bijna 600 protestmarsen. Van Parijs tot Sydney en van New York tot Philadelphia. In Parijs liep een mars in de buurt van de Eiffeltoren, in New York waren duizenden mensen op de been met spandoeken. In Sydney maakte een vliegtuig een boodschap in de lucht. In de rook van het vliegtuig viel het woord 'Trump' te lezen.
Ook in Nederland werd vandaag tegen de nieuwe Amerikaanse president gedemonstreerd. In Amsterdam protesteerden naar schatting 3000 mensen.
Jet Mok
@JetM
De Trumpspullen zijn opgeborgen #womensmarch https://t.co/cHkMMwbADG
15:20
21 januari 2017
"Sinds de grote Vietnam-demonstraties heb ik niet meer zo'n grote groep gezien", vertelt een vrouw in de metro in Washington tegen Mok. "En het is een hele nieuwe groep."
Er werden vandaag ongeveer 200.000 mensen verwacht in Washington, maar de organisatie zegt dat de opkomst hoger is dan verwacht. De verwachting is inmiddels door de organisatie bijgesteld naar 500.000 mensen.
Er zijn veel spandoeken, met teksten als "We will not go quietfully back to the fifties", of "Here's to strong women". Trump heeft de protesten met eigen ogen kunnen zien; de limousine waarin hij werd vervoerd vanaf een bijeenkomst, reed langs drukke punten vol demonstranten.
Mok loopt momenteel in een gigantische stoet bij het Capitool, vertelt ze. "Ik zie overal roze mutsjes." De roze gebreide mutsjes met kattenoortjes worden ook wel pussyhats genoemd. Ze zijn onderdeel van het Pussyhat-project waarbij in de Verenigde Staten 1,17 miljoen mutsjes werden gebreid, speciaal voor deze demonstratie.
Volgens Mok worden er geen "Trump-dingen" meer verkocht op straat, maar verkopen de mensen weer Obama-spullen. "En er zijn spullen waar de tekst 'not my president' op staat."
Maar toch is de sfeer goed, gaat Mok verder. "Er zijn geen poortjes of afzettingen. De zone is auto-vrij, maar voor de rest mag iedereen hier gewoon lopen."
Hillary Clinton is blij met de opkomst voor de Women's March. "Bedankt voor het staan, spreken en lopen voor onze waarden, Women's March. Dit is belangrijker dan ooit. Ik ben overtuigd dat we altijd 'samen sterker' zullen zijn."
In Amsterdam kwamen ook duizenden mensen af op de Women's March, een demonstratie tegen het gedachtengoed van de nieuwe Amerikaanse president Trump. De mars ging van het Rijksmuseum naar het Amerikaanse consulaat op het Museumplein. De tocht werd mede georganiseerd door Amnesty International.
De betoging in Amsterdam verliep rustig, zegt verslaggever Ardy Stemerding. In Amsterdam kwamen er ook veel mannen; behalve voor vrouwenrechten werd er ook voor LHBT-rechten gedemonstreerd. Op spandoeken stonden teksten als 'We would not be Trumped.' Ook in Den Haag demonstreren mensen tegen Trump.
Te druk in Chicago
In de Amerikaanse stad Chicago is de protestmars door het centrum van de stad afgelast, omdat de mensenmenigte dermate groot was dat de organisatoren vonden dat de veiligheid in het gedrang kwam. In plaats daarvan werd een groter gebied vrijgemaakt aan de baai van Lake Michigan en werd de bijeenkomst verlengd.