Een Gambiaanse militair in de stad Serekunda
NOS NieuwsAangepast

Gambia wacht gespannen af: komt Senegal de president verdrijven?

In Gambia is de spanning om te snijden. Valt buurland Senegal binnen of niet? Het Senegalese leger staat klaar aan de grens, klaar om in te grijpen. Dat zou gebeuren als president Jammeh weigert plaats te maken voor de nieuwe president, die vandaag geïnaugureerd zou moeten worden. De Gambianen wachten gespannen af wat het komende etmaal gaat brengen.

"Iedereen zit binnen met de ramen en deuren op slot. Weinig licht en je stilhouden, dat is wat de meesten doen", zegt de Nederlands-Gambiaanse Louise Mahoney, die veel familie en vrienden in het land heeft. "Verder zijn er geruchten dat er mensen worden opgepakt die zich richten tegen president Jammeh."

Vanwege de onrust halen veel reisorganisaties hun toeristen terug uit het land.

Het conflict draait om de Gambiaanse president Jammeh, die het vertikt af te treden na het verlies van de verkiezingen in december. Afgelopen nacht, om 01.00 uur verstreek de deadline die daarvoor was ingesteld door een aantal West-Afrikaanse landen.

Jammeh had gisteravond een gesprek in de hoofdstad Banjul met de president van Mauritanië. Die had gehoopt dat Jammeh met hem in zijn vliegtuig zou vertrekken. Dat gebeurde niet, zegt correspondent Koert Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. "Jammeh is hier nog steeds. Dus als die interventiemacht daadwerkelijk de grens oversteekt, kan er nog van alles gebeuren."

Volgens de Nederlands-Gambiaanse Mahoney houden mensen elkaar op de hoogte via social media. "Ik ben verbaasd dat het internet nog niet is afgesloten, zoals wel gebeurde tijdens de verkiezingen." Lindijer, die ook in het Afrikaanse land is, vindt dat ook opvallend. "Bij de verkiezingen in december ging zelfs het telefoonverkeer uit de lucht."

Dat tekent de situatie in het land, zegt hij. "Je ziet dat het repressieve bewind van Jammeh niet meer werkt. Toen ik hier gisteren aankwam, moest ik langs een aantal wegversperringen. Maar daar werd ik eigenlijk vriendelijk doorgelaten door militairen. Nou, als die binnen 24 uur een veldslag zouden moeten leveren, dan zou dat wel anders zijn gegaan."

Noodtoestand Gambia: Nederlanders geëvacueerd

Dat ook een van de legerleiders in Gambia heeft gezegd dat hij niet gaat terugvechten als het Senegalese leger komt, is volgens Lindijer veelzeggend. "Dat zou erop kunnen wijzen dat een veldslag uitblijft, ook als er geen diplomatieke oplossing komt." Het lijkt erop dat Jammeh steeds meer geïsoleerd raakt, nadat gisteren zijn vice-president de benen nam en vrijwel zijn hele kabinet is verdwenen. "En ook de bevolking is hem beu."

Het Senegalese leger is de grens nog niet overgestoken, maar dat wil niet zeggen dat dat niet alsnog gebeurt. Daarvoor is wel toestemming nodig van de Afrikaanse Unie of de Verenigde Naties. "Inmiddels heeft Senegal om toestemming gevraagd. Maar het kan ook dat de nieuwe president Barrow vandaag na zijn beëdiging om een interventiemacht zal vragen."

Mahoney zegt dat de Gambianen ondanks alles toch nog hoop hebben. "Die hoop is er al sinds de verkiezingen in december. Er zal ongetwijfeld nog van alles gebeuren, maar er is wel een groep opgestaan die staat voor democratie. En dat is wat de hoop voedt en de angst wegneemt. De democratie heeft eigenlijk de angst overwonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl