Reisorganisaties halen hun klanten uit Gambia terug
NOS NieuwsAangepast

Deadline in Gambia verstreken, president nog niet weg

De deadline die West-Afrikaanse landen president Jammeh van Gambia hebben gesteld, is voorbijgegaan zonder tekenen dat hij opstapt. De Mauritaanse president Aziz heeft kort voor het verstrijken ervan, om 01.00 uur Nederlandse tijd, nog een gesprek met Jammeh gehad. "Ik ben nu minder pessimistisch over de vraag of hij aan een vreedzame oplossing wil meewerken", zei Aziz.

Daarna vloog hij door naar Dakar, de hoofdstad van Senegal, voor overleg met president Sall. Dat gesprek, op het vliegveld van Dakar, is afgelopen, schrijft persbureau Reuters. Het is niet bekend wat er precies is besproken.

Senegal, Nigeria en Ghana dreigen met militair ingrijpen in Gambia als Jammeh niet opstapt. Zijn opvolger, Adama Barrow, moet vandaag geïnaugureerd worden in de hoofdstad Banjul.

Yahya Jammeh

Jammeh verloor in december de presidentsverkiezingen, maar erkent de uitslag niet. Hij is al 22 jaar aan de macht. Het grootste deel van zijn ministers heeft ontslag genomen.

Een woordvoerder van Barrow zegt dat de inauguratie hoe dan ook doorgaat. Die zal op een nog onbekende locatie plaatsvinden en niet in het voetbalstadion van Banjul, zoals de bedoeling was.

Senegal heeft troepen samengetrokken langs de grens met Gambia. Ghana heeft zo'n 200 militairen naar Senegal gestuurd en een Nigeriaans marineschip stoomt op richting Banjul.

Vakantiegangers

Reisorganisaties halen hun klanten terug uit Gambia. Ook vannacht zijn op Schiphol weer klanten van Corendon en TUI teruggekeerd. Die hadden dinsdag elk zo'n 800 klanten in Gambia zitten.

'Een rotstreek voor de mensen daar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl