Senegalese troepen naderen de grens met Gambia
Colonnes Senegalese militairen trekken naar de grens met Gambia. Senegal dreigt met militair ingrijpen in het buurland, omdat president Jammeh van Gambia weigert de macht over te dragen aan zijn gekozen opvolger. Ook andere landen in de regio bereiden militaire interventie voor.
Inwoners van de Senegalese steden Diouloulou en Ziguinchor melden dat er sinds middernacht troepenbewegingen zijn naar de grens met Gambia. Een getuige zegt tegen persbureau Reuters honderden militairen in vrachtwagens te hebben zien langstrekken.
Intussen is er een omgekeerde stroom gaande van Gambianen die naar Senegal vluchten. Zeker 26.000 Gambianen hebben al een veilig heenkomen gezocht in Senegal, meldt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Ook in het nabijgelegen Guinee-Bissau zijn honderden vluchtelingen uit Gambia aangekomen. Ook leden van Jammehs regering zouden gevlucht zijn.
Jammeh heeft in Gambia de noodtoestand uitgeroepen. Scholen, winkels en wisselkantoren zijn dicht en ook veel hotelmedewerkers zijn vertrokken. Buitenlandse toeristen vertrekken massaal.
Landen in de regio eisen dat president Jammeh de macht overdraagt aan Adama Barrow, die de verkiezingen heeft gewonnen. Barrow zou morgen moeten worden beëdigd en hij is van plan dat gewoon te laten doorgaan. De Afrikaanse Unie zegt Jammeh niet meer te erkennen als president.
Enorme drukte
Veel toeristen worden teruggehaald door reisorganisaties. Vanmiddag landt op Schiphol de eerste vlucht met geëvacueerde reizigers uit Gambia. Reisorganisatie TUI en Corendon evacueren zo'n 1600 Nederlandse toeristen.
De Britse reisorganisatie Thomas Cook is begonnen met het evacueren van bijna 1000 vakantiegangers uit het land. Op het vliegveld in Banjul is de drukte dan ook enorm.