Eerste Nederlandse Gambiatoeristen geland op Schiphol
Op Schiphol is de eerste vlucht van TUI met zo'n 300 uit Gambia geëvacueerde Nederlandse toeristen geland. De reisorganisaties TUI en Corendon halen ruim 1600 vakantiegangers terug naar Nederland vanwege de onrust in Gambia. Gisteren werd de noodtoestand uitgeroepen in het land.
Het is een van de acht vluchten die de komende uren en vannacht nog aankomen op Schiphol. Volgens verslaggever Ewout de Bruijn is niet helemaal duidelijk hoe laat de andere vluchten verwacht worden.
'Zooitje'
"Het is nu inmiddels een zooitje op de luchthaven van Gambia, zeggen de woordvoerders van de luchtvaartmaatschappijen. Het is niet duidelijk wie daar nu de macht heeft en wanneer die vliegtuigen kunnen vertrekken. Dus ze kunnen pas zeggen wanneer ze aankomen als ze het signaal hebben gekregen dat ze ook zijn opgestegen."
Volgens Petra Kok van TUI haalt die reisorganisatie 815 Nederlandse toeristen op uit Gambia met vijf vluchten. Op de laatste vlucht is ook ruimte voor andere Nederlanders die terug willen, zoals mensen die daar wonen en diplomaten.
De toeristen zijn niet verplicht om terug te gaan, maar TUI raadt dat wel aan. "We nemen de reisleiders ook mee terug en we vliegen daarna niet meer op Gambia tot het reisadvies is aangepast."
Ruud Ansems is een van de Nederlanders die vanmiddag op het vliegtuig stapte. Ansems, die het land goed kent omdat hij er ook fietsvakanties organiseert, vertelt over de situatie in de West-Gambiaanse plaats Kokili.
"De straten zijn leeg, veel mensen zijn gevlucht naar Senegal omdat ze bang zijn. De scholen en wisselkantoren zijn gesloten en ook de winkels gaan dicht." Verder is het meeste hotelpersoneel al vertrokken, vertelt hij in Nieuws & Co op Radio 1. Zodra de toeristen weg zijn gaan de hotels helemaal dicht.
De Nederlanders die terug moeten, berusten volgens hem in hun lot. "Veel Nederlanders zijn afgelopen maandag aangekomen en die vinden het natuurlijk erg jammer dat ze weg moeten. Maar iedereen zegt dat de veiligheid voorgaat. Ze zijn blij dat ze mogen gaan als er werkelijk een flinke kans is op gewelddadigheden."
Wat er nu in Gambia gebeurt is volgens Ansems heel erg. Drie jaar geleden kreeg het land al een enorme klap te verwerken toen de toeristen wegbleven vanwege ebola.
Ze hebben hier alleen maar pinda's van een bedenkelijke kwaliteit.
"Het is een ramp voor de mensen die werken in alle hotels en die leven van het toerisme. Gambia is een heel arm land, ze hebben niks. Alleen maar pinda's van een bedenkelijke kwaliteit", zegt hij.
"Mensen leven hier echt van het toerisme en moeten hun jaarsalaris verdienen in het toeristenseizoen dat een maand of zes duurt. Daarna is het regentijd en komt er niemand meer hier naartoe. Dus de sluiting van de hotels betekent voor hen een ramp."
Hij wordt er emotioneel van. "Ik hoop dat het zo gauw mogelijk over is en dat de mensen zo gauw mogelijk weer naar Gambia komen", zegt hij met gebroken stem.