ANP
NOS NieuwsAangepast

Storing A'dam werkt door: kinderen thuis, supermarkten niet bevoorraad

Wie vanochtend met de trein van Utrecht naar Ede-Wageningen wilde, kwam erachter dat veel treinen op dat traject niet reden. Het was een direct gevolg van de stroomstoring in Amsterdam en laat zien hoe zo'n storing ook tientallen kilometers verderop kan dooretteren.

De grootste gevolgen van de storing waren natuurlijk in en rond Amsterdam, waar de storing rond 04.30 uur begon. De eerste tekenen: geen wekker, geen licht, geen warme douche. Maar hoewel de storing in de hoofdstad rond 08.15 uur was opgelost, houden de gevolgen daar veel langer aan.

In een koude school lesgeven, zonder digitale borden en tablets, dat gaat niet.

Janneke Oosterman, directeur CBS Tamarinde

Scholen mailden ouders al vroeg in de ochtend dat ze de deuren niet zouden openen, omdat klaslokalen niet konden worden verwarmd. "Het is ijs- en ijskoud", valt te lezen in een bericht van de Theo Thijssenschool in het centrum van Amsterdam. "Wij willen u dan ook vragen uw kind thuis te houden totdat de stroomstoring is verholpen."

Ook in Zaandam moesten veel kinderen thuisblijven. Janneke Oosterman van basisschool Tamarinde vindt het vervelend dat leerlingen vandaag geen les krijgen. "Achteraf had het wel gekund", zegt ze. Maar toen er rond achten een beslissing moest worden genomen, was nog niet duidelijk hoelang de stroomstoring zou duren. "En lesgeven in een koude school, zonder dat de digitale borden en de tablets werken, dat gaat niet."

Stroomstoring A'dam werkt door in school en supermarkt

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis kampt eveneens met de naweeën van de storing. Daar zijn alle geplande operaties uitgesteld en blijft de spoedeisende hulp voorlopig dicht. In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het BovenIJ-ziekenhuis gaan afspraken en ingrepen wel door.

Trams en treinen

De grootste problemen waren - en zijn - er bij het openbaar vervoer. Trams in Amsterdam konden bij het krieken van de dag niet uitrijden. Toen de stroom eenmaal was hersteld, stonden trams en personeel niet waar ze moesten staan en dus duurden de problemen ook daar veel langer dan de storing zelf.

Datzelfde geldt voor het spoor. Treinreizigers moeten nog de hele dag rekening houden met hinder, zegt de NS.

NS: dienstregeling rest van de dag ontregeld in hele land

Ook wie niet in het getroffen gebied woont, kan last hebben van de storing. Zo'n honderd filialen van Albert Heijn in het noordwesten worden vandaag niet of met vertraging bevoorraad, omdat ploegen in het AH-distributiecentrum in het donker zaten. Die konden daardoor niet alle trucks volladen, zegt een woordvoerder. Albert Heijn heeft honderd man opgeroepen om de achterstanden weg te werken.

Door de storing vielen in het distributiecentrum ook koelinstallaties uit, maar waarschijnlijk hoeven er geen producten te worden weggegooid. Dat geldt ook voor getroffen filialen.

Op de meeste kantoren zijn vanochtend nauwelijks problemen ontstaan, omdat de storing rond werktijd al voorbij was. Bij het hoofdkantoor van Hema in Amsterdam-Noord kon iedereen vanochtend gewoon aan het werk. Het was er ook niet kouder dan anders, zegt het hoofd facilitaire zaken. "Het ergste was nog dat ik thuis geen koffie had."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl