NS: dienstregeling rest van de dag in hele land ontregeld
De grote stroomstoring in de regio Amsterdam heeft grote gevolgen voor de dienstregeling van de NS in de rest van het land. De problemen zullen volgens de NS de rest van de dag blijven duren.
De spoorwegen adviseren reizigers nog steeds om hun reis naar Amsterdam, Utrecht, Schiphol en Lelystad uit te stellen als het niet echt noodzakelijk is. Er rijden nagenoeg geen treinen in de richting van Amsterdam, en ook niet in de richting van Utrecht, Schiphol en Lelystad.
De IT-systemen die onder meer de seinen en wissels aansturen, zijn behoorlijk ontregeld geraakt door de stroomstoring. De dienstregeling in de rest van het land heeft ook veel last van de gevolgen van de stroomstoring. "Er staat geen enkele trein op de goede plek, er is bijna geen machinist of conducteur op de goede plek", zegt woordvoerder Erik Kroeze. "We proberen nu met man en macht materieel en personeel op de goede plek te krijgen, maar de hinder zal groot blijven, ook de rest van de dag."
De situatie op Utrecht CS werd er niet beter op toen een aantal perrons werd ontruimd vanwege een verdachte tas. Inmiddels zijn de sporen weer vrijgegeven, het bleek loos alarm.
De NS zet bussen in. In eerste instantie adviseerde de NS reizigers om de reisplanner te raadplegen, maar die geeft vanwege de IT-problemen niet altijd de juiste reisadviezen, vanwege de volgens de NS onvermijdelijke wijzigingen op het laatste moment.
Spitsstroken
De gevolgen op de weg vielen mee ondanks een waarschuwing voor een zeer zware ochtendspits van Rijkswaterstaat. In het noorden van de stad waren er problemen omdat de spitsstroken op de A7 en A8 vanochtend niet open konden. De matrixborden boven de weg werkten niet, vooral het verkeer op de A7 had er last van.
In Amsterdam zelf rijden weer alle trams, metro's, bussen en ook de ponten varen weer. Wel moeten reizigers nog rekening houden met vertragingen. De trams konden pas later uitrijden omdat er geen spanning op de bovenleiding stond. Een deel van de systemen en toegangspoortjes heeft last van de stroomstoring. Volgens het GVB is een deel al opgelost en waar dat niet is gebeurd, zijn de poortjes opengezet. Klanten die niet kunnen uitchecken, kunnen zich bij de klantenservice melden om te voorkomen dat er te veel wordt afgeschreven.
Operaties opgeschort
Ziekenhuizen in Amsterdam hadden ook last van de stroomstoring. Zo heeft het MC Slotervaart besloten om vandaag geen operaties of andere ingrepen uit te voeren. Ook de poliklinieken bleven tot 12.00 uur dicht. Patiënten die een spoedoperatie moeten ondergaan, worden in overleg met de ambulancedienst naar andere ziekenhuizen gebracht.
Het Slotervaart had vanochtend drie kwartier helemaal geen stroom door een kapotte schakelaar. Het noodaggregaat werkte weliswaar, maar toch had het ziekenhuis geen stroom. De schakelaar was vorige maand nog gecontroleerd. Een patiënt moest uit voorzorg worden overgeplaatst.
Het Boven IJ-ziekenhuis dat ook werd getroffen zegt dat de stroomstoring geen gevolgen heeft voor de rest van de dag. Het ziekenhuis was even na 06.00 uur weer aangesloten op de netstroom. "De noodvoorziening heeft goed gewerkt, inmiddels is alles weer opgestart", zegt een woordvoerder.
Rechtbank en Nuon
De rechtbank in Amsterdam zegt dat de zittingen vandaag zo veel mogelijk doorgaan. Waarschijnlijk zijn er wel vertragingen.
En Amsterdammers in het noordwesten van de stad die op de stadsverwarming zijn aangesloten, hebben nog last van de storing. Volgens Nuon heeft de stroomstoring van Liander zijn systemen ontregeld, waardoor het water in de leidingen is afgekoeld. Dat wordt nu weer op temperatuur en op druk gebracht.
Zo'n 20.000 huishoudens hadden er in eerste instantie last van, nu hebben mensen in Noord, Zeeburg en de Houthavens weer warmte. Nuon probeert de andere huishoudens zo snel mogelijk weer van stadsverwarming te voorzien.