Jet Mok / NOS
NOS NieuwsAangepast

'Inauguratie van Trump? Demonstreren zullen we!'

 • Jet Mok

  Redacteur Buitenland

 • Jet Mok

  Redacteur Buitenland

"Gooi maar een flinke klodder inkt op het doek en daarna pak je dit stuk hout en duw je het spul dwars door het ontwerp heen." Kunstenares Katie Garth doet het voor. In het metalen frame ligt een nu nog onzichtbaar ontwerp onder dikke klodders blauwe inkt. Garth organiseerde dit weekend vier zeefdrukworkshops. De deelnemers: mensen die zaterdag meelopen in de Women's March on Washington.

Over vier dagen heeft Amerika een nieuwe president: Donald J. Trump. En over vijf dagen komen vele tienduizenden mensen naar Washington om tegen hem te demonstreren.

'Hou je wetten uit mijn ondergoedlaatje', is een van de posters die Garth aanbiedt. Andere posters gaan over gezondheidszorg voor donkere vrouwen, immigratie en de LHBT-gemeenschap. Op die laatste poster staat niet alleen 'Laat Transseksuele Vrouwen Leven', maar er staan ook twintig namen op van vrouwen die in 2016 werden vermoord.

Heimwee naar Hillary

De zeefdrukworkshop van Garth is niet het enige evenement in aanloop naar de vrouwendemonstratie. In de hoofdstad werden dit weekend op verschillende plekken feestjes georganiseerd, waar deelnemers gezamenlijk aan protestborden konden knutselen.

Niet zo vreemd dat dat juist hier gebeurt, want in de hoofdstad stemde 95 procent op Hillary Clinton en veel mensen kunnen nog steeds niet wennen aan het idee dat zij Donald Trump als nieuwe stadsgenoot krijgen.

Niet achterover leunen

"We kunnen gewoon niet achterover leunen en niks doen", zegt een blonde vrouw met blauwe handen van de inkt. Ze is net voor haar werk naar Washington verhuisd en zij en haar man lopen zaterdag mee. Ik vind het heel erg dat Trump de nieuwe president is, maar we kunnen nu wel echt iets doen."

Twee zeefdrukken verderop perst een vrouw inkt door het zeefdrukframe."Niet gaan demonstreren? Geen optie", zegt ze. "Ik kan over zestig jaar niet terugkijken op mijn leven en zeggen dat ik er niet bij was. Ik ben vrouw, ik ben een immigrant en ik werk voor een milieuorganisatie. Ik maak me over alles zorgen."

 • Jet Mok / NOS
 • Jet Mok / NOS
 • Jet Mok / NOS
  Een van de zeefdrukposters die tijdens de workshop gemaakt is

Katie Garth organiseert vaker workshops, maar nog nooit eentje met een politiek doel. "Er zijn zoveel redenen om woedend te zijn dat veel mensen niet meer weten wat ze op hun protestbord moeten zetten. Ik hoop dat deze workshop ze daarbij helpt."

"Mijn verwachtingen van president Trump zijn niet heel hoog", zegt een deelnemer, terwijl ze een immigratie-poster maakt. "Maar misschien zal de heftigheid van de protesten hem verrassen en misschien gaan de veranderingen daardoor wat langzamer."

Haar vriendin staat bij een zeefdruk verderop. Ze vult aan: "Hij komt vast niet kijken. Maar misschien medewerkers van hem wel en dan hoort hij er echt wel van." En ze perst de blauwe inkt door het ontwerp. "Zo. Weer een bordje klaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl