AFP

"Dames en heren", schalt het plechtig over het terras van het Congres in Washington. "Aankomend president Donald John Trump." Daar komt de hoofdpersoon, enthousiast zwaaiend naar het publiek. Maar het is niet echt Donald Trump die de trappen van het Capitool afloopt, en er is geen menigte om toe te zwaaien. Dit is de generale repetitie. 

Om er zeker van te zijn dat iedereen aanstaande vrijdag zijn plaats kent en alles goed in beeld kan worden gebracht, werd de hele ceremonie nu al eens doorgelopen. Compleet met nep-Donald en nep-Melania, een zogenaamde eedaflegging en een rijtoer naar het Witte Huis. 

De 53-jarige Greg Lowery, zanger in een legerkoor, mocht vandaag de president spelen. Zijn belangrijkste kwalificatie: hij is even lang als de nieuwe president. Zo kunnen cameramensen en fotografen checken of ze straks iedereen goed in beeld krijgen. Er moest af en toe nog wat worden geschoven om iedereen op de juiste plek te krijgen. 

"Het was surrealistisch om als president te worden aangekondigd, maar wel bijzonder cool", zei hij na afloop tegen The Washington Post. Speciaal voor de gelegenheid had hij een nieuwe rode das gekocht. 'Melania' had zichzelf op nieuwe schoenen getrakteerd.

Behalve de hoofdrolspeler werden ook andere prominente gasten uitgebeeld door vrijwilligers, zoals aankomend vice-president Pence en Bill en Hillary Clinton, allemaal keurig te herkennen aan de naambordjes op hun jassen. Dat uiterlijk geen rol speelde bij de rolverdeling bleek wel uit het feit dat een blonde vrouw de zwarte opperrechter Thomas voor haar rekening nam.

De jongste deelnemer was de 12-jarige zoon van een senator, die de rol van Trumps 10-jarige zoon Barron speelde. Zijn advies aan de echte Barron: "Blijven lachen en je rug rechthouden".

Sergeant-majoor Greg Lowery is even 'Donald Trump'

Na de eedaflegging begon Lowery aan de traditionele rijtoer naar het Witte Huis, compleet met begeleiding door eretroepen. Vrolijk zwaaiend liep hij een gedeelte van de tocht, met 'Melania' aan zijn zij, een 28-jarige collega bij het koor.

Sergeant Ewachiw, die Mike Pence speelde, zei achteraf dat hij de inauguratie vrijdag via de televisie zal volgen. "Daar kun je het het beste zien", oordeelde hij. "Nou ja, het op een na beste." Want het uitzicht dat hij zondag had is vrijdag gereserveerd voor de echte Mike Pence. 

'Mike Pence' geniet van het uitzicht AFP

STER reclame