CDA-leider Buma
NOS NieuwsAangepast

CDA wil hogere kiesdrempel en meer geld Defensie

Het CDA wil dat er een kiesdrempel komt van drie zetels bij Tweede Kamerverkiezingen. Op het CDA-congres in Barneveld was een meerderheid van de leden voor het voorstel om de kiesdrempel van twee naar drie zetels te verhogen in het verkiezingsprogramma.

Nu is één zetel voor een partij voldoende om in de Tweede Kamer te komen. Een hogere kiesdrempel zou moeten leiden tot minder politieke versnippering.

Een krappe meerderheid van 51 procent van de CDA-leden stemde voor een gratis OV-kaart voor studenten. Ook komt er in het verkiezingsprogramma te staan dat er de komende vier jaar een miljard euro extra voor Defensie moet komen.

Morele revolutie

CDA-leider Buma vindt dat Nederland een morele revolutie nodig heeft. In zijn toespraak zei hij dat de erfenis van vier jaar Rutte "een land is waar de publieke moraal verloren is gegaan". Hij vindt daarom dat premier Rutte heeft gefaald.

Buma: Nederland heeft morele revolutie nodig

Volgens Buma betekent zo'n revolutie onder andere solidariteit met de ouderen en betaalbare studies voor de jongeren. Maar ook een veiliger Nederland en een eerlijker economie en arbeidsmarkt.

Een centraal onderdeel hiervan vindt hij de herinvoering van de dienstplicht, want "via de dienstplicht leren alle jongeren dienstbaarheid aan de samenleving."

Blinde vlek

Volgens Buma ontkent VVD-leider en premier Rutte de morele crisis in Nederland en doet hij alsof er niets aan de hand is. "Waar komt die blinde vlek toch vandaan? Het is de arrogantie van de macht. Of is het de gemakzucht van een liberaal die alleen de waarde van het geld snapt?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl