Lijsttrekker Emile Roemer en partijvoorzitter Ron Meyer op het SP-congres in Tilburg
NOS NieuwsAangepast

SP-leider Roemer sluit coalitie met VVD definitief uit

De SP wil na de Tweede Kamerverkiezingen niet met de VVD in een kabinet zitten. De politieke verschillen zijn volgens SP-leider Roemer zo groot dat samenwerking met de liberalen onmogelijk is. De partijen staan haaks op elkaar op het gebied van zorg, marktwerking, de aanpak van de bankensector, belastingontduiking, de hoogte van de huren en werk, somt Roemer op. "Hoe komen we met zo'n partij tot een compromis dat je kunt uitleggen aan de bevolking?"

De SP heeft vandaag het verkiezingscongres gehouden in Tilburg en Roemer wil voor de start van de campagne al helderheid geven. "Wie de sociale kiezer wil mobiliseren, houdt niet berekenend de kaarten tegen de borst, maar biedt een echte en eerlijke keuze."

Zijspan

Samenwerking met de VVD betekent volgens Roemer dat de meeregerende partijen hun linkse standpunten moeten inleveren. "Vraag aan Lodewijk Asscher hoeveel rechtse wind je vangt als je 4 jaar in het zijspan van de VVD zit."

Roemer roept andere linkse partijen op om ook samenwerking met de VVD van Rutte uit te sluiten. Hij denkt dat progressieve en middenpartijen samen voldoende zetels halen om Rutte uit het Torentje te houden. Hij denkt onder andere aan het CDA. "Die partij heeft een ander mensbeeld dan de VVD. Het CDA heeft gemeenschapszin in het beginselprogramma staan. Dat lees je bij de VVD niet terug."

Roemer sluit VVD definitief uit

Op provinciaal en gemeentelijk niveau werken SP en VVD overigens wel samen, bijvoorbeeld in het college van Amsterdam. "Daar is het 'een man een man, een woord een woord' en daar verdient de VVD een compliment voor." Volgens Roemer kan de partij met de VVD wel lokale beslissingen nemen, maar niet in Den Haag, waar het over grotere macro-economische onderwerpen gaat.

Volgens de laatste Peilingwijzer staat de SP tussen de 11 en 14 zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl