Een kitesurfer op zee trotseert de harde wind
NOS NieuwsAangepast

Storm: waarom Nederland zich minder druk maakt dan België

Terwijl in België de zandzakken opgestapeld liggen, maakt het grootste deel van Nederland zich minder zorgen om de storm die op dit moment langs de kust trekt.

"De intensiteit van de storm is bij ons hetzelfde", zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Maar wij hebben in dit geval een betere positie en minder last van hoogwater. Daarbij speelt ook het springtij een rol."

Vloed

De kans op een overstroming bij storm is er pas als er vloed is. Bij Nieuwpoort in België werd het hoogtepunt van de storm aanvankelijk verwacht precies op het moment van hoogwater. Langs het grootste stuk van de kust van Nederland is dit niet zo.

Groningen is een uitzondering, daar komt het water wel hoog te staan. Rijkswaterstaat verwacht een waterstand van 3,8 meter, precies de kritische grens waarop dijkbewaking wordt ingesteld. Aan het eind van de dag is er dijkbewaking langs de hele Groningse kust.

Storm en hoogwater in Harlingen

Een ander nadeel voor België is de ongunstige positie van het land in de 'trechter' naar Calais. Gerrit Hiemstra: "De Belgische kust ligt in het smallere gedeelte. Het water wordt door de wind het zuidelijke gedeelte van de trechter ingeduwd. Daardoor gaat het water de hoogte in, zowel in België en Frankrijk, als bij Engeland."

Dijkcontrole bij het Friese Wierum

Helemaal onvoorbereid gaat Nederland de storm niet in. Rijkswaterstaat waarschuwt voor een avondspits met veel hinder. De sluizen bij de Afsluitdijk, de Hollandse IJsselkering en de Haringvlietsluizen zijn dicht. Hoewel het water minder hoog staat dan in Groningen, worden ook bij de kust van Den Haag dijk- en duininspecties uitgevoerd.

Volgens Rijkswaterstaat is de kans bijzonder klein dat ook de Maeslantkering en de Oosterscheldekering dicht gaan. "Dat sluitingspeil is niet gehaald", zegt een woordvoerder. "We hielden er wel rekening mee, maar de top van de stormvloed en het hoogtepunt van de storm vallen niet precies samen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl