De kade in de haven van Scheveningen is overstroomd ANP

De avondspits is vanavond ondanks moeilijke weersomstandigheden rustig verlopen. Rijkswaterstaat had gewaarschuwd voor een avondspits met veel overlast vanwege zware windstoten en winterse neerslag. Maar op de weg was het volgens de verkeersdiensten VID en ANWB rustiger dan normaal. 

Vanavond moet het verkeer rekening houden met gladheid door winterse neerslag. 

Zware windstoten

In het westen en noordwesten moet het verkeer vanavond rekening houden met windstoten die aan zee kunnen oplopen tot 90 kilometer per uur. Vanwege de storm in combinatie met springtij zijn langs de hele Nederlandse kust de waterstanden hoger dan gebruikelijk.

In de haven van Scheveningen staan kades blank door het hoge water. Met zandzakken wordt geprobeerd het water tegen te houden. 

Oefenen

Uit voorzorg zijn de sluizen in de Afsluitdijk gesloten. Ze blijven tot morgen dicht. Ook de Haringvlietsluizen en de Hollandse IJsselkering zijn gesloten. 

De waterstand bij de Oosterscheldekering wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Vooralsnog blijft het peil onder de 3 meter en wordt de kering niet gesloten. Dat geldt ook voor de Maeslantkering. Normaal gesproken gaat die ook bij een waterstand van 3 meter dicht, maar Rijkswaterstaat had vandaag de grens verlaagd naar 2,60 meter in de hoop weer eens te kunnen oefenen met de sluiting van de waterkering. Het is tien jaar geleden dat de Maeslantkering voor het laatst dicht ging.

Ook het vliegverkeer had last van de wind. Veel vluchten waren vertraagd en zo'n 25 vluchten zijn geannuleerd. Ook andere landen in Europa kampen met storm. Veel vluchten uit Engeland kwamen daardoor vandaag te laat binnen op Schiphol.

STER reclame