Thierry Baudet met zijn advocaat in de rechtbank
NOS Nieuws

Forum voor Democratie: Rutte heeft getreuzeld na referendum

De regering heeft onrechtmatig gehandeld bij de afwikkeling van het Oekraïne-referendum. Met name premier Rutte had eerder consequenties moeten verbinden aan de uitslag. Dat heeft Thierry Baudet van Forum voor Democratie gezegd voor de rechtbank in Den Haag.

Hij heeft de rechtszaak aangespannen omdat zijn partij vindt dat er veel eerder duidelijkheid had moeten zijn over de vraag of het kabinet de uitslag van het referendum zou overnemen of negeren.

Cynisme

Het niet-bindende referendum was in april. De stemmers spraken zich uit tegen goedkeuring van het Europese associatieverdrag met Oekraïne. Premier Rutte maakte in december afspraken met zijn Europese collega's over een bijlage bij het verdrag, waardoor Nederland het alsnog zou kunnen ratificeren.

"We hebben gezien dat na de brexit, David Cameron de volgende dag aftrad, omdat hij de consequenties van dat referendum direct ervoer", betoogde Baudet. "Hetzelfde is gebeurd in Italië, waar premier Renzi dezelfde avond nog is afgetreden na het referendum dat hij heeft verloren." Onder de Nederlandse bevolking heerst in zijn ogen nu "een grote verslagenheid, die grenst aan cynisme".

Parlement

De zaak is volgens Baudet van belang voor het Oekraïne-referendum, maar ook voor referenda in het algemeen en het "democratisch functioneren van ons systeem". Het verweer van de landsadvocaat is dat deze kwestie niet in de rechtszaal thuishoort, maar in het parlement.

De uitspraak is op 12 april, dus na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Forum voor Democratie wil daaraan meedoen met Baudet als lijsttrekker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl