Rutte tijdens de EU-top vorige week
NOS NieuwsAangepast

Senaat zal Rutte met Oekraïne-deal steunen

De Oekraïne-deal van premier Rutte zal ook in de Eerste Kamer door een meerderheid worden gesteund. Bronnen melden aan de NOS dat ook een deel van de CDA-fractie in de senaat uiteindelijk onder voorwaarden akkoord zal gaan. In de Tweede Kamer, die er vanavond over debatteerde, is al langer duidelijk dat er een meerderheid is.

De Nederlandse politiek worstelt al geruime tijd met de nasleep van het Oekraïne-referendum. Vorige week sloot Rutte in Europees verband een overeenkomst die een oplossing moet bieden. Maar in de Eerste Kamer is hij officieel nog niet verzekerd van een meerderheid. Vanochtend werd duidelijk dat ChristenUnie tegen is.

Verkiezingen

Een sleutelrol is weggelegd voor het CDA, waarvan de Tweede Kamerfractie al heeft gezegd tegen de deal te zijn. Maar volgens NOS-verslaggever Ron Fresen hoeft Rutte niet te vrezen voor de Eerste Kamerleden van het CDA.

"Na de verkiezingen van volgend jaar maart is er geen noodzaak meer voor het CDA om de eenheid te bewaren in de partij", zegt Fresen. "Hooggeplaatste CDA'ers vinden het verdrag van zo'n groot belang dat ze ja zullen zeggen." Daarmee zal Rutte zijn gewenste meerderheid krijgen. "Hij kan dan terug naar Europa en daar zeggen: ik heb het voor elkaar."

Vertrouwen

Tweede Kamer-fractieleider Buma zegt dat hij vooral in de media vernomen heeft dat zijn partijgenoten in de Eerste Kamer er anders over denken dan hij. Maar hij blijft bij zijn nee-standpunt. "Op dit moment is er een groot gebrek aan vertrouwen in de politiek en in alles wat die doet. Ik wacht de discussie in de Eerste Kamer gewoon af."

SGP-leider Van der Staaij bevestigt dat zijn partij net als de ChristenUnie af wil van het Oekraïneverdrag. "We voeden alleen maar onvrede en onbehagen als we akkoord gaan met dit verdrag."

Motie

Vanavond diende de PVV direct aan het begin van het debat een motie van wantrouwen in tegen de premier. Die kreeg alleen steun van SP, Partij voor de Dieren, 50Plus, voormalig PvdA-Kamerlid Monasch en de uit de PVV gestapte Tweede Kamerleden Bontes en Van Klaveren.

Rutte haalt uit naar het CDA

Rutte benadrukte nogmaals dat het een 'groot cadeau' zou zijn aan de Russen als Nederland niet akkoord gaat met het verdrag. Volgens hem staat de Europese eenheid op het spel. "Ik vind het ontzettend flauw en CDA-onwaardig dat ze zich zo opstellen, alleen omdat het verkiezingstijd is en om er een zeteltje uit te slepen", zei de premier. "Ik kan me niet voorstellen en ik kan het ook niet uitleggen als het CDA tegen het verdrag is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl