Reuters

Politiek Den Haag wapent zich tegen cyberaanvallen. Nadat RTL Nieuws er vandaag in slaagde de social media-accounts van een aantal Kamerleden te hacken, heeft Kamervoorzitter Arib besloten een speciaal team van ICT-deskundigen in het leven te roepen.

Volgens een woordvoerder moeten de specialisten Kamerleden gaan adviseren over hoe ze hun accounts kunnen beschermen tegen aanvallen van kwaadwillenden. Het team bestaat uit mensen die nu al voor de Kamer werken. Ze zullen advies uitbrengen op vraag van Kamerleden, zegt de woordvoerder.

Bijgepraat

Tijdens een besloten bijeenkomst afgelopen dinsdag zijn de politieke partijen al bijgepraat over de risico's van digitale aanvallen op hun computersystemen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaf uitleg over hoe ze zich kunnen wapenen tegen hacks.

Alle partijen waren aanwezig op de bijeenkomst, die al langer gepland stond in verband met de verkiezingen van 15 maart. Ook de recente berichten over het hacken door de Russen van computers van de Democraten in de VS kwamen aan de orde.

Als er een aanval is

De ict-medewerkers van de partijen kregen praktische tips over wat ze kunnen doen om cyberaanvallen te voorkomen en over wat ze moeten doen als er een aanval is. Wat die tips precies waren, willen ze niet zeggen.

SP en D66 willen graag dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de computersystemen van de politieke partijen en de Tweede Kamer doorlicht. Dat NCSC is een onderdeel van de NCTV.

Volgens het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, James Clapper, probeert Rusland de verkiezingen in tientallen landen te manipuleren door middel van hacks. Hij wees daarbij ook naar de aanstaande verkiezingen in ons land.

STER reclame