Een gehackte laptop ANP

D66 vindt dat het kabinet meer moet doen om het van buitenaf beïnvloeden van de Tweede Kamerverkiezingen te voorkomen. Kamerlid Kees Verhoeven komt met die oproep naar aanleiding van berichten over pogingen van Rusland om door het hacken van de Democratische Partij invloed uit te oefenen op de Amerikaanse verkiezingen. Verhoeven zei in Stand.nl op NPO Radio 1 dat hij zich ook zorgen maakt over de situatie in Nederland.

Hij wil dat het Nationaal Cybersecurity Centrum de ict-systemen van alle politieke partijen doorlicht. Hij vindt ook dat de computernetwerken van de Tweede Kamer moeten worden gecontroleerd.

Eind vorig jaar zei premier Rutte dat Nederland alert is op beïnvloeding van het politieke proces. Verhoeven benadrukte op NPO Radio 1 dat Nederland niet achteraf moet worden verrast door bijvoorbeeld Russische hacks of Russische desinformatie. Hij zei dat hij er zelf als Kamerlid weinig van merkt dat het kabinet hem helpt bij het verbeteren van de cyberveiligheid.

De Eurocommissaris voor veiligheid, Julian King, maakt zich zorgen over de cyberaanvallen in Europa. In de Financial Times zegt hij: " Deze aanvallen zijn agressief en steeds gevaarlijker."

STER reclame