RTL Nieuws hackt socialemedia-accounts politici
Twee journalisten van RTL Nieuws hebben socialemedia-accounts van Nederlandse politici gehackt, om zo naar eigen zeggen aan te tonen dat de beveiliging ervan slecht is. Zo plaatsten ze een bericht op het Twitter-account van SGP-fractievoorzitter Van der Staaij, dat is inmiddels verwijderd.
Ook schrijven ze dat het is gelukt om binnen te dringen in zijn LinkedIn. Van der Staaij zegt het heel vervelend te vinden dat dit kon gebeuren. RTL schreef in eerste instantie het LinkedIn- en Twitter-profiel van CDA-Kamerlid Omtzigt te hebben gehackt, maar corrigeerde dat later. Het gaat alleen om zijn LinkedIn-account.
Wachtwoord aangepast
Omtzigt zegt in een reactie tegen de NOS dat hij RTL Nieuws heeft gesproken en dat het de nieuwsorganisatie niet is gelukt om binnen te dringen op zijn Twitter, Facebook en Gmail-account.
Hij heeft wel gezien dat er een poging is gedaan; het Kamerlid heeft daar meldingen van ontvangen van de socialemedia-platforms. Omtzigt zegt zijn LinkedIn-profiel al jaren niet meer te gebruiken en heeft onmiddellijk het wachtwoord aangepast.
RTL Nieuws kon binnenkomen op de accounts door op internet in grote datalekken te zoeken naar inloginformatie van de politici. De afgelopen maanden zijn databases met gebruikersnamen en wachtwoorden van onder meer Dropbox en LinkedIn door hackers gepubliceerd.
De wachtwoorden in die databases waren versleuteld, maar hadden volgens RTL Nieuws een beperkt aantal karakters en bestonden uit bekende woorden. Daardoor konden ze relatief makkelijk worden gekraakt.
Gevoelige informatie
Het is onduidelijk welke informatie hackers via de socialemedia-accounts hadden kunnen achterhalen. Wel was het mogelijk geweest om via bijvoorbeeld Twitter berichten te verspreiden, al kan dat door de eigenaar snel worden verwijderd. Voor zover bekend zijn de e-mailadressen van Van der Staaij en Omtzigt niet gehackt. De mailbox is de meest logische plek waar gevoelige informatie wordt gedeeld.
Van der Staaij is lid van de Commissie Stiekem en ontvangt in die hoedanigheid veel gevoelige informatie. Op welke manier dat gebeurt is onbekend. Omtzigt is nauw betrokken bij het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 en vanuit die optiek voor Rusland mogelijk een interessante bron.
In de VS werd het Gmail-account van John Podesta gehackt, de voorzitter van Clintons presidentscampagne. WikiLeaks publiceerden daar vervolgens uit, met hier en daar pikante informatie. Minister Kamp werd vorig jaar op de vingers getikt voor het gebruiken van een Gmail-account bij zijn werk als minister.
Verkiezingen
Politieke hacks zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Onlangs concludeerden Amerikaanse inlichtingendiensten dat de Russische overheid via hacks heeft geprobeerd om het verloop van de verkiezingen te beïnvloeden. De angst is dat Rusland dit ook in andere landen wil gaan doen, waaronder Nederland.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft politici deze week uitleg gegeven hoe ze zich kunnen wapenen tegen hacks. Minister Koenders liet vannacht weten dat Nederland zeer alert is op Russische hacks.