NOS NieuwsAangepast

Artsen betalen mee aan zaak tegen tabaksindustrie

Artsen gaan meebetalen aan een strafzaak die wordt aangespannen tegen vier tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. De vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schrijft dat het financiële steun geeft aan de rechtszaak. "Een uniek standpunt voor een tijdschrift en een vereniging van artsen", aldus de organisatie. Het gaat om ongeveer 100.000 euro die gebruikt zal worden voor de kosten van het proces.

De vereniging schrijft verder dat politieke steun nodig zal zijn om echt succesvol te zijn in de strijd tegen roken. De komende tijd gaat de vereniging elke twee weken artikelen publiceren om de gevaren van roken onder de aandacht te brengen.

Nederland loopt volgens de artsen achter bij andere landen in het anti-rookbeleid. Ze hopen dat er na de Tweede Kamerverkiezingen een kabinet komt dat hardere maatregelen zal nemen tegen roken.

Rechtszaak

Advocaat Benedicte Ficq deed in september aangifte bij het Openbaar Ministerie namens Stichting Rookpreventie Jeugd en twee mensen die ziek zijn geworden door roken. Ze verwijten de vier tabaksfabrikanten dat ze opzettelijk stoffen aan sigaretten hebben toegevoegd die het product meer verslavend maken.

De aanklagers worden gesteund door de organisatie Sick of Smoking, die door een van de patiënten is opgericht. Zij roepen mensen op de website op om ook aangifte te doen. Het doel is niet een schadevergoeding stelt Sick of Smoking, maar om de praktijken van de tabaksindustrie strafbaar te stellen.

Kansloos

De meningen over hoe kansrijk de zaak is, zijn verdeeld. Volgens Peter Tak, emeritus hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is de zaak kansloos. "Je zal moeten aantonen dat de tabaksindustrie doelbewust mensen ziek wil maken of dood wil laten gaan ", zegt Tak. "Tabaksverslaving blijft de verantwoordelijkheid van de persoon die willens en wetens het goedje tot zich neemt."

Longarts Wanda de Kanter van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis is wel enthousiast. "In civiele procedures is de tabaksindustrie al vaak in het ongelijk gesteld, dat geeft vertrouwen voor deze strafzaak", zei De Kanter toen de aangifte werd aangekondigd. Volgens haar is het niet eerder tot een strafzaak gekomen doordat er niet eerder een patiënt was die zo'n zaak aan durfde te gaan.

Philip Morris

De topman van Philip Morris, een van de bedrijven die worden genoemd in de aangifte, maakte onlangs bekend dat hij een einde wil aan de 'ouderwetse' sigaret. Hij riep de overheden op om daarbij te helpen.

Het bedrijf zegt een alternatief te hebben bedacht dat veel minder ongezond is. "Philip Morris beseft dat gewone sigaretten schadelijk zijn. Het enige goede antwoord daarop is met een verantwoord alternatief komen dat minder schadelijk is", aldus de tabakstopman.

Philip Morris vroeg ook de Nederlandse overheid de wet aan te passen zodat de alternatieve sigaret via reclame onder de aandacht kan worden gebracht. Staatssecretaris Van Rijn is niet van plan het verbod op reclame aan te passen. "De tabakswet is er gekomen om mensen te beschermen tegen de gevaren van roken en tabak", aldus Van Rijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl