De rookvrije sigaret van Philip Morris
NOS Nieuws

Philip Morris voorspelt einde traditionele sigaret

Tabaksgigant Philip Morris denkt dat er snel een eind komt aan de traditionele sigaret. Het concern heeft de afgelopen jaren een rookvrije variant ontwikkeld die volgens topman Calantzopoulos een prima alternatief biedt. Hij zei in een interview met de BBC dat de 'IQOS' nog niet door externe deskundigen is getest, maar dat een grote testgroep heeft gezegd dat hij meer dan voldoet.

"Philip Morris beseft dat gewone sigaretten schadelijk zijn. Het enige goede antwoord daarop is om met een verantwoord alternatief te komen dat minder schadelijk is." Dat is volgens Calantzopoulos de rookvrije IQOS, die ruim 1,9 miljard euro aan ontwikkeling heeft gekost. De sigaret werd twee jaar geleden gepresenteerd en is nu daadwerkelijk in de verkoop gegaan, onder meer in Groot-Brittannië.

Calantzopoulos zegt dat hij met de Britse regering wil meewerken aan het "uitfaseren" van de gewone sigaret.

Verhitting

Volgens de fabrikant van onder meer Marlboro wordt de tabak in de IQOS alleen verhit en niet aangestoken. Daardoor krijgt de roker 90 procent minder schadelijke stoffen binnen, maar krijgt hij wel de nicotine-kick. De verhitting vindt plaats met een speciale sigarettenhouder. Met een mobiele oplader van zo'n 50 euro wordt die houder tussendoor opgeladen.

Een pakje IQOS-sigaretten kost omgerekend iets meer dan 9 euro. Ze zijn een stuk korter dan normale sigaretten.

De alternatieve sigaret is volgens Philip Morris begin volgend jaar ook in Nederland te koop. Hoeveel de hele set hier gaat kosten, wil de Nederlandse woordvoerder nog niet zeggen.

Niet uniek

Het is niet voor het eerst dat sigarettenfabrikanten zoeken naar een alternatief. In de jaren tachtig produceerde Reynolds ook een sigaret waarbij de tabak werd verhit. Dat systeem ging al snel ter ziele door allerlei technische problemen.

De e-sigaret is de afgelopen jaren wel min of meer ingeburgerd. Bij dat systeem komt door verhitte waterdamp in de sigaret nicotine vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl