De fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom.
NOS Nieuws

Philip Morris gaat weer tabak produceren in Bergen op Zoom

Philip Morris gaat in Bergen op Zoom weer tabak produceren en dat gaat tot 70 banen opleveren. In 2014 sloot het bedrijf zijn sigarettenfabriek in Bergen op Zoom. Zo'n duizend mensen verloren toen hun baan.

Philip Morris gaat een speciale tabak maken voor een variant op de e-sigaret. Het gaat om een elektronisch apparaatje dat de tabak niet verbrandt maar verwarmt. Anders dan een gewone e-sigaret werkt het apparaat niet met een vloeistof.

Philip Morris investeert 65 miljoen in de nieuwe productielijn, die in 2018 gereed moet zijn. Toen de fabriek in 2014 sloot, was dat een klap voor de werkgelegenheid in de regio. Een jaar later had ongeveer twee derde van de ontslagen mensen nieuw werk gevonden.

Niet helemaal dicht

Philip Morris sloot niet helemaal in 2014. Er werken nu 187 mensen. Het bedrijf maakt er vloeistoffen voor e-sigaretten en het wordt gebruikt als distributiecentrum.

Het nieuwe tabaksproduct wordt nu alleen nog verkocht in Japan, Zwitserland, Italië en Portugal. Philip Morris kan niet zeggen wat het inhaleren van de verwarmde tabakslucht precies met je gezondheid doet. Wel zegt het bedrijf dat het niveau van schadelijke en potentieel schadelijke stoffen gemiddeld 90 tot 95 procent lager is dan in sigarettenrook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl