Wekdienst 12 januari: dit gebeurde terwijl je sliep

EPA

Goedemorgen! Er zijn eerst nog wat opklaringen, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Het is een graad of 5. Vanavond koelt het flink af en gaat de regen over in sneeuw. Morgen is het guur, met geregeld buien en aan zee kans op noordwesterstorm.

Wat heb je gemist?

Media: bron 'Trump-files' bekend, man duikt onder

Een Amerikaanse en Britse krant hebben de identiteit onthuld van de man die verantwoordelijk zou zijn voor het rapport waarin Donald Trump wordt beticht van nauwe banden met Rusland. Het zou een 52-jarige Brit zijn die 20 jaar heeft gewerkt voor MI6, de buitenlandse inlichtingendienst van Groot-Brittannië. Hij zou in de jaren 90 in Moskou gestationeerd zijn geweest. Documenten over Trump van deze voormalige spion beheersten gisteren het wereldnieuws. De man zou inmiddels zijn huis ten zuiden van Londen hebben verlaten en zijn ondergedoken. 

Bussemaker over zelfdoding scholier: kijk niet weg bij pesterijen

De onderwijsinspectie gaat onderzoek doen naar de omstandigheden rond de zelfmoord van een 15-jarige scholier uit Heerlen. Dat heeft minister Bussemaker gezegd in het tv-programma Jinek. Tussen 5 en 28 december zijn er gesprekken geweest tussen hulpverleners en de scholier, omdat hij ernstig werd gepest. Zondag pleegde hij zelfmoord. Minister Bussemaker noemde dat hartverscheurend en ze riep iedereen op die iets merkt van pesterijen om niet weg te kijken, maar het te bespreken of hulp in te schakelen. 

Koenders: Nederland zeer alert op Russische hacks

De Nederlandse regering is zeer alert op Russische hacks. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken gezegd in Washington. Koenders is in de VS om contact te leggen met de nieuwe regering-Trump. Maar hij sprak er ook met veiligheidsexperts die ervan overtuigd zijn dat ook Nederland doelwit wordt van Russische cyberoperaties.

'Het is zeer, zeer belangrijk de vinger aan de pols te houden'

Politie en OM treden vaker op tegen drone-overtredingen

De Luchtvaartpolitie heeft vorig jaar meer meldingen binnengekregen over drones. Ook werd vaker proces-verbaal opgemaakt tegen de eigenaar van een drone, enkele tientallen keren. Vorig jaar gingen 23 mensen akkoord met een schikking voor het besturen van een drone. Het vliegen met drones wordt steeds betaalbaarder en populairder, maar is in Nederland aan strenge regels gebonden. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet bij bebouwing, boven mensenmassa's of in de buurt van vliegvelden vliegen.

Verder vandaag

Zijn er vredesbesprekingen in Genève over de hereniging van Cyprus. Grote vraag is of de Griekse premier Tsipras en Turkse president Erdogan tot een akkoord kunnen komen. In 1974 vielen Turkse troepen Cyprus binnen na een Griekse staatsgreep. Sindsdien is het eiland in tweeën gedeeld.

Muziekblad OOR bestaat 45 jaar en brengt ter ere daarvan een tijdloos jubileumnummer uit, dat vanaf vandaag met vier verschillende covers in de winkels ligt.

De NVM, vereniging van makelaars, maakt kwartaalcijfers van de woningmarkt bekend. Het gaat om het aantal woningverkopen van het laatste kwartaal van vorig jaar.