James Clapper
NOS Nieuws

'Rusland manipuleert verkiezingen in tientallen landen'

Voor James Clapper, de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten, staat het vast dat Rusland niet alleen de verkiezingen in de VS heeft geprobeerd te beïnvloeden. Het land richt zich met onder meer het hacken van computersystemen op verkiezingen in tientallen landen, zei Clapper tijdens een hoorzitting van het Congres.

Op de vraag of hackers het ook hebben voorzien op de aanstaande verkiezingen in landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk, antwoordde Clapper bevestigend. "Die landen zijn zich er ook zeker van bewust, maar in welke mate ze zich tegen Russische invloed proberen te wapenen, weet ik niet", zei Clapper.

Het Congres hoorde Clapper vorige week ook al over het rapport waarin de CIA schrijft dat Russische hackers hebben geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden ten gunste van de Donald Trump. Hackers wisten onder meer de mailserver van de Democratische Partij te kraken en de campagne van Clinton te schaden.

Alsnog

Trump deed de bevindingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten eerst af als onzinnig, maar Reince Priebus, de aankomend stafchef van het Witte Huis, zei zondag dat Trump de conclusies alsnog aanvaardt.

Een verklaring voor de voorkeur van de Russen voor Trump had Clapper ook. "Omdat hij een zakenman is, zou het makkelijker zijn om met hem deals te sluiten dan met de Democraten", zei Clapper tegen de Congres-commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl