IJsschotsen in de Donau bij Belgrado AFP

Door de extreme kou in het oosten en zuiden van Europa zijn sinds vorige week al ruim zestig doden gevallen. Vooral armen, migranten en ouderen zijn slachtoffer van het winterse weer. 

Het is al sinds begin januari in grote delen van Europa extreem koud, met temperaturen tot ruim onder de -20 graden. In Polen zijn sinds het weekend al ruim twintig mensen omgekomen. Ook in Italië, Macedonië, Albanië, Servië, Turkije en Roemenië heeft de kou levens geëist.

Maatregelen

In veel landen zijn maatregelen genomen. Zo zijn in Macedonië scholen ingericht als tijdelijke winteropvang voor daklozen. In Roemenië zijn scholen dicht vanwege de kou. En in Albanië deelt het leger per helikopter noodpakketten uit aan plattelandsbewoners die door de sneeuw zijn afgesloten van de buitenwereld.

Hulporganisaties en de autoriteiten op het Griekse eiland Lesbos hebben na een storm van kritiek besloten om een aantal vluchtelingen van tentenkampen te verplaatsen naar hotels, zolang het blijft vriezen en sneeuwen. 

Steden in Polen hebben last van extreme smogvorming, doordat er veel gestookt wordt. In Rybnik zijn de scholen gesloten, om te verhinderen dat kinderen onnodig veel slechte lucht inademen.

Scheepvaartverkeer

Ook de scheepvaart ondervindt veel hinder van de kou. Een groot deel van de Donau is afgesloten voor de scheepvaart vanwege de vele ijsschotsen. Een deel van de rivier is dichtgevroren. In Roemenië, Kroatië en Servië geldt een vaarverbod. Ook de Sava en de Tisa in Servië zijn niet toegankelijk voor de scheepvaart.

STER reclame