Een stijf bevroren fontein in het centrum van Rome EPA

Winterkou veroorzaakt in grote delen van Europa ongemak en ook menselijk leed. Zo zijn in Polen sinds vrijdag al zeker zeven mensen bezweken aan de ijzige temperaturen. De thermometer zakte in sommige delen van het land naar 25 graden onder nul. In Italië en Bulgarije zijn verschillende daklozen omgekomen door de vrieskou. 

Zelfs in Moskou wordt geklaagd over de kou: met min 30 graden is het daar 12 graden kouder dan gewoonlijk rond deze tijd. Vandaag vieren de Russen hun orthodoxe kerstfeest; later op de dag kunnen de temperaturen zakken naar min 40 graden, voorspellen meteorologen. 

Griekenland

Maar ook in regio's die minder gewend zijn aan vorst en sneeuw, is het winters. In de Noord-Griekse havenstad Thessaloniki zakte het kwik naar min zeven, terwijl meer naar het zuiden de Atheners het moeten doen met temperaturen rond het vriespunt. De Griekse steden hebben verwarmde ruimten en metrostations geopend om daklozen beschutting te bieden.

Vliegtuig op de besneeuwde Atatürk luchthaven in Istanbul. Honderden vluchten zijn geschrapt. AFP

Op de luchthaven van Istanbul, waar eveneens veel sneeuw is gevallen, zijn honderden vluchten geschrapt 

Ook in  de zuidelijke helft van Italië wordt kou geleden. De hellingen van de vulkaan Vesuvius, bij Napels, zijn besneeuwd en in Bari, in de hiel van de laars, ligt 15 centimeter sneeuw. Het wegverkeer en de treinen hebben overal veel hinder van het winterweer. 

STER reclame