ANP

De gladheid die heeft geleid tot honderden ongelukken, trekt langzaam naar het oosten van het land. Het KNMI heeft daarom voor het westen code geel veranderd in code groen. Daar zijn de problemen voorbij.

In Friesland is code geel van kracht en in de rest van het land geldt nog steeds code oranje. Automobilisten in die gebieden wordt afgeraden de weg op te gaan. Het KNMI verwacht dat in Utrecht, Flevoland en Groningen code oranje later vandaag wordt afgeschaald naar geel.

In alle oostelijke provincies blijft het de rest van de dag zeer glad; mogelijk moeten mensen daar ook morgenochtend nog rekening houden met gladde wegen.

'Gladheid houdt de hele dag nog aan'

De gladheid heeft een automobilist uit het Gelderse Ochten het leven gekost. Hij was met zijn auto terechtgekomen in een sloot naast de A15 bij IJzendoorn. Waarschijnlijk is hij door de gladheid van de weg geraakt.

Auto in water langs A15, bestuurder overleden

Volgens de ANWB deden de grootste problemen op de weg zich rond 13.15 uur voor in de buurt van Arnhem, Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven. De hoofdwegen zijn daar wel "aardig begaanbaar", maar als je die afkomt, wordt het erg glad.

Rond 14.15 uur waren er op de snelwegen zeker 350 ongelukken gebeurd. Vermoedelijk waren er nog meer ongelukken, maar Rijkswaterstaat registreert ze niet allemaal. 

Veel van die ongelukken waren met vrachtwagens. Er zijn ook veel auto's tegen de vangrail gereden of in de berm beland. Er gebeuren nog steeds ongelukken, maar wel minder dan vanmorgen, zegt Rijkswaterstaat.

STER reclame