Veel geschaarde en gekantelde vrachtwagens door de gladheid
NOS Nieuws

'Continu aanpoten' bij bergingsbedrijven in Nederland

Bergingsbedrijven in Nederland hebben het druk door de gladheid. Rond 10.00 uur waren er alleen al op de snelwegen in Nederland 244 ongelukken gebeurd.

Bij de bergers van Collewijn in Midden-Nederland was het van 04.00 uur tot 08.30 uur "continu aanpoten". Samen met partnerbedrijf Modern reden medewerkers vannacht dertig keer uit om auto's te bergen.

Het ging vooral om slippartijen waardoor auto's in de berm, tegen de vangrail, omgedraaid of op z'n kop terechtkwamen. Bij Collewijn werden extra mensen en extra wagens ingezet en dat was volgens een woordvoerder ook echt nodig. Om 08.30 uur was de grootste drukte voorbij.

Meer naar het oosten nam het aantal meldingen vanaf die tijd juist toe. "Een uurtje geleden is het begonnen met ijzelen", vertelt Klaas Alberts van calamiteitenbedrijf Van der Kolk in Zwolle. "Sindsdien zijn er al acht ongelukken gebeurd waar wij bij zijn geroepen."

Het bedrijf wordt door Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel ingezet om bij ongelukken te zorgen voor het plaatsen van wegafzettingen, omleidingsroutes, en om reinigings- en herstelwerkzaamheden te verrichten.

Van der Kolk heeft vanochtend geassisteerd bij een aantal grote ongelukken met vrachtwagens op de A28, A1 en N50 en bij een aantal glijpartijen op provinciale wegen met weinig schade. Ook hier werden extra krachten opgeroepen en werden extra voertuigen ingezet om het hoofd te kunnen bieden aan de grote drukte.

'Oorlogssterkte'

Ook bij truck-bergingsbedrijf Wielsma uit Apeldoorn was het aanpoten. "We hebben sinds vanochtend 05.00 uur al zeven vrachtwagens geborgen", vertelt Wytze Wielsma. "We hadden er al rekening mee gehouden dat het druk zou worden, dus we waren op oorlogssterkte."

Opvallend rustig bleef het in de provincies Friesland en Groningen. "Het is code oranje hè, dus er zijn geen auto's op pad", zegt een woordvoerder van bergingsbedrijf Poort uit Groningen. "Er zijn wel wat aanrijdingen geweest, maar niet meer dan normaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl