Turkije: we weten nu wie terrorist Istanbul is

Aangepast
De man die verdacht wordt van de aanslag in Istanbul AFP

Turkije weet nu de naam van de terrorist die de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul heeft gepleegd. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu gezegd, maar hij noemde geen naam. De jacht op de dader gaat door; de man is nog steeds niet gepakt.

Bij de aanslag werden tijdens Nieuwjaarsnacht 39 mensen gedood en raakten er 70 gewond. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Gisteren waren er berichten dat een 28-jarige inwoner van Kirgizië de dader is. De politie sprak tegen dat de man, die met paspoortgegevens op internet staat afgebeeld, gezocht wordt. De man zelf ontkent ook dat hij iets met de aanslag te maken heeft.

IS-aanhangers

De Turkse politie heeft de afgelopen dagen verscheidene mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag op de nachtclub. Vanochtend werden bij een actie in de stad Izmir twintig IS-aanhangers gearresteerd. 

De arrestanten zijn inwoners van Dagestan, een Russische republiek waar vooral moslims wonen, Syriërs en leden van de Oeigoerse minderheid in China, meldt het staatspersbureau Anadolu.

Erdogan  

President Erdogan zei vanochtend dat de aanslag bedoeld was om Turken tegen elkaar op te zetten, maar dat Turkije niet in die val zal trappen. Hij verzekerde ook dat niemands levensstijl in Turkije wordt bedreigd. Erdogan ziet het als zijn plicht om ieders rechten te verdedigen.

Hij sprak met klem tegen dat Turkije in het verleden steun heeft gegeven aan IS. Erdogan presenteerde Turkije als het land dat voorop in de strijd gaat met IS. "Zij die zeggen dat Turkije het hoofd heeft gebogen voor het terrorisme, staat zelf aan de kant van de terroristen."

STER Reclame