Hulpdiensten voeren een slachtoffer af
NOS NieuwsAangepast

IS claimt verantwoordelijkheid aanslag Istanbul

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag met Oud en Nieuw in Istanbul. In een verklaring zegt de terroristische organisatie dat "een soldaat van het kalifaat" de aanslag in de nachtclub heeft gepleegd.

Er werd al vermoed dat de aanslag, die 39 levens eiste, het werk was van IS. De Koerdische beweging PKK, die ook geregeld aanslagen pleegt in Turkije, had zich van deze terreurdaad gedistantieerd en zegt nooit onschuldige burgers als doelwit te nemen.

In de verklaring van IS staat dat het ging om "een gezegende operatie tegen de beschermer van het kruis, Turkije". Nieuwjaar is volgens IS "een feestdag van de afvalligen".

Spoorloos

De dader liep in de Nieuwjaarsnacht schietend de drukbezochte nachtclub binnen en richtte een bloedbad aan. Het merendeel van de slachtoffers is buitenlands. Er zijn ook tientallen gewonden.

De schutter is nog altijd spoorloos. Turkse media melden dat de veiligheidsdiensten ervan uitgaan dat hij uit Oezbekistan of Kirgizië komt. Er zijn vermoedens dat de dader lid was van de IS-cel die in juni ook achter de aanslag op de Atatürk-luchthaven in Istanbul zat. Hij zou in de nachtclub zo'n 180 kogels hebben afgevuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl