Begrafenis van een slachtoffer van de aanslag in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe arrestaties Turkije om aanslag Istanbul

In Turkije zijn vandaag nog eens acht arrestaties verricht in verband met de aanslag op de nachtclub in Istanbul. Op het internationale vliegveld van Istanbul zijn twee buitenlanders aangehouden. In totaal zitten nu zestien mensen vast. De Turkse politie geeft verder geen informatie over die aanhoudingen.

Op sociale media circuleerden vandaag berichten dat een 28-jarige inwoner van Kirgizië de dader is. De politie spreekt tegen dat de man, die met paspoortgegevens staat afgebeeld, de gezochte is. De man zelf, Iakhe Mashrapov, ontkent dat hij iets met de aanslag te maken heeft.

Volgens Turkse media is de dader van de aanslag een professionele, geoefende schutter. Een deskundige op het gebied van terrorismebestrijding zegt dat de terrorist waarschijnlijk eerder op mensen heeft geschoten. Hij beschrijft hem als een koelbloedige moordenaar.

De dader schoot voor hij de nachtclub op Nieuwjaarsnacht binnenkwam een politieman en een voorbijganger dood.

Haatberichten

De Turkse overheid heeft maatregelen aangekondigd tegen haatberichten op sociale media naar aanleiding van de terreuraanslag. Bijna 400 accounts worden strafrechtelijk onderzocht wegens het kweken van haat.

Op sociale media werd onder meer geschreven dat de slachtoffers van de aanslag hun verdiende loon hebben gekregen. Ook voor de aanslag werd op sociale media al stemming gemaakt tegen "het westerse gebruik" om in Turkije Kerstmis en Nieuwjaar te vieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl