De vermoedelijke dader in de selfievideo
NOS NieuwsAangepast

Selfie-video aanslagpleger Istanbul opgedoken

Op Twitter is een video opgedoken waarin de vermoedelijke aanslagpleger van Istanbul zichzelf filmt. De video zou zijn opgenomen op het Taksimplein in het centrum van Istanbul. De verdachte kijkt tijdens het filmen in de camera, maar zegt niets.

Turkije heeft eerder al gezegd dat het de dader bijna heeft geïdentificeerd. Dat zei de Turkse vice-premier Kurtulmus vanmiddag. De Turkse opsporingsdiensten hebben volgens Kurtulmus vingerafdrukken en weten hoe de man eruitziet.

De Turkse autoriteiten gaven vanmiddag korrelige foto's van camerabeelden vrij van de verdachte. Kurtulmus ging tijdens een persconferentie niet in op speculaties dat de man uit Centraal-Azië zou komen. De man zou 180 kogels hebben afgevuurd in zeven minuten tijd. Daarna wist hij in de chaos te ontkomen. Op sociale media is een filmpje verschenen waarin de verdachte te zien zou zijn op het moment dat hij Turkije zou binnenkomen.

Bij de aanslag in de nachtclub Reina kwamen 39 mensen om, onder wie 26 buitenlanders. Ruim zestig gewonden liggen nog in het ziekenhuis.

  • Reuters
    De vermoedelijke verdachte van de aanslag op de Reina-nachtclub
  • Reuters
    De vermoedelijke verdachte van de aanslag op de Reina-nachtclub

Kurtulmus zei verder dat hij niet uitsluit dat de noodtoestand in Turkije wordt verlengd. Die werd ingesteld na de couppoging van vorig jaar. In oktober werd de noodtoestand met negentig dagen verlengd en deze zou 17 januari moeten aflopen.

Sinds het instellen van de noodtoestand regeert president Erdogan per decreet. In het afgelopen half jaar zijn tienduizenden leraren, journalisten en bestuurders uit hun functie gezet omdat ze lid zouden zijn van de Gülen-beweging. De Turkse regering beschuldigt de Gülen-beweging ervan achter de mislukte couppoging te zitten.

Bloemen bij nachtclub Istanbul

Eerder vandaag maakte Turkije bekend dat er acht verdachten van de aanslagen zijn opgepakt. Onder hen bevond zich niet de dader. De regering is nu bezig om alle details over de dader bij elkaar te schrapen, zegt VRT-correspondent Steven Decraene.

Wat volgens Decraene ook opvalt aan de aanslag in discotheek Reina is dat het de eerste keer is dat IS officieel een aanslag opeist in Turkije. "Daardoor zijn de Turkse media volledig aan het speculeren geslagen over wat er nog aan zit te komen. Als er acht mensen zijn aangehouden in verband met de aanslag, dan is de vraag of er hulp is gegeven en of er nog meer zit aan te komen. Mogelijk lopen er in Istanbul nog meer terroristen rond die wachten om hun slag te slaan."

Of het geweld nu van IS komt of van de PKK, voor inwoners van Istanbul is de maat vol.

Correspondent Steven Decraene

Intussen groeit de kritiek op de regering van president Erdogan, zegt Decraene. Veel Turken, vooral in Istanbul, vragen zich af of de regering niet op te veel borden tegelijk schaakt. "Je hoort nu toch dat Turkije zich bemoeit met Syrië en dat er problemen zijn met IS. En we hebben de problemen met de Koerden aan de grens, problemen met de PKK, de mislukte coup in juli, en dan willen we ook nog de Gülen-beweging aanpakken."

Decraene: "Wordt dat niet allemaal een beetje veel? Zijn onze veiligheidsdiensten niet overvraagd, vragen de Turken zich af? Die veiligheidsdiensten maken een hervorming door, omdat veel leden die tot de Gülen-beweging zouden behoren zijn vervangen door minder ervaren mensen. Mensen vragen zich af of Turkije zich niet eerst moet focussen op IS, in plaats van een veelkoppig monster aan te pakken. De aanslagen komen nu van overal. De inwoners van Istanbul zien steeds vaker doden en geweld op straat. Of dat nu komt van PKK of IS, voor hen is de maat vol."

Aftellen

De Turkse politie heeft ook een video vrijgegeven van het aftellen naar 2017 in de nachtclub Reina. Op de video is te zien hoe er gewoon op een enthousiaste manier wordt afgeteld naar het nieuwe jaar. Anderhalf uur later vond er een bloedbad plaats.

Nachtclub Reina viert 2017, vlak voor aanslag

Istanbul, de grootste stad van Turkije, is regelmatig doelwit van aanslagen. De aanslag op de nachtclub is de zevende in Istanbul sinds begin vorig jaar.

Aanslagen in Istanbul sinds begin 2016

DatumAanslagSlachtoffersDader(s)
12 januari 2016zelfmoordaanslag bij Blauwe Moskee10 doden, 15 gewondenvermoedelijk IS
19 maart 2016zelfmoordaanslag in wijk Taksim5 doden, 36 gewondenvermoedelijk IS
12 mei 2016autobom bij militaire basis0 doden, 8 gewondenonbekend
7 juni 2016autobom in centrum11 doden, 36 gewondenvermoedelijk IS
28 juni 2016zelfmoordaanslag op vliegveld45 doden, 200 gewondenvermoedelijk IS
10 december 2016bomaanslag stadion Besiktas38 doden, 155 gewonden TAK (Koerdische militanten)
1 januari 2017dodelijke schietpartij nachtclub Reina39 doden, 200 gewondenIS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl