Russische internetcriminelen gebruikten een Nederlandse server om de Amerikaanse Democratische Partij te hacken
NOS NieuwsAangepast

'Tor helpt hackers, maar ook klokkenluider: stoppen heeft geen zin'

Rejo Zenger, de Nederlandse Bits of Freedom-medewerker wiens server is gebruikt door Russische internetcriminelen om de Amerikaanse Democratische Partij te hacken, is niet van plan zijn server nu uit te zetten.

"Dit soort aanvallen is niet te voorkomen, ook niet als ik mijn server uitzet", zegt Zenger in het NOS Radio 1 Journaal. "We kunnen onze energie beter steken in het verbeteren van de beveiliging van de digitale infrastructuur, waar we in de wereld voor een groot deel afhankelijk van zijn."

Gisteren meldden Amerikaanse onderzoekers dat de Russische hackers onder meer gebruik hebben gemaakt van de privéserver van Zenger. Zijn server is onderdeel van het Tor-netwerk, waarmee mensen wereldwijd anoniem kunnen gebruikmaken van internet.

Klokkenluiders

"Het is tegenwoordig heel moeilijk om je anoniem op internet te kunnen bewegen", zegt Zenger. "Het Tor-netwerk is daarom belangrijk voor bijvoorbeeld klokkenluiders of mensen die in een dictatuur leven. Het kan ook gebruikt worden door mensen die iets over een medische aandoening willen opzoeken, zonder dat ze daar gelijk mee geassocieerd kunnen worden."

Hij peinst er daarom niet over om te stoppen met het aanbieden van de dienst. "Dan tref je juist de mensen voor wie het bedoeld is. Kwaadwillenden gaan toch wel hun gang. Als we stoppen met dit Tor-netwerk, breken ze wel in op andere computers."

Juist omdat het Tor-netwerk zo goed werkt, wordt het ook voor minder fraaie doeleinden gebruikt.

Rejo Zenger beheert een server in het Tor-netwerk

Zenger zegt dat hij niet wist dat de Russen gebruikmaakten van zijn server. "Als beheerder kan ik niet zien wie het gebruikt en waarvoor. Wat ik doe, is een server plaatsen in een openbaar netwerk. Anderen maken daar gebruik van, het is publieke infrastructuur. Ik bepaal niet wat er op mag gebeuren. En juist omdat het zo goed werkt, wordt het ook voor minder fraaie doeleinden gebruikt."

Hij kan de politie dan ook niet helpen bij het onderzoek naar criminelen. "Er komen wel eens vragen van buitenlandse politiediensten over wat er op mijn server gebeurt. Die kan ik niet helpen, want het is een Tor-server voor anoniem gebruik. Maar mijn server maakt het de politie niet onmogelijk. Ze hebben nog altijd de mogelijkheid om zelf goed recherchewerk te doen en zo criminelen te ontmantelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl