President Poetin tijdens een toespraak in het Kremlin
NOS Nieuws

'Poetin gaf opdracht voor hacken Democratische Partij'

Vanuit de regering van president Obama wordt steeds nadrukkelijker naar de Russische president Poetin gewezen in het schandaal over de gehackte Democratische e-mails. Met bewijzen komt het Witte Huis echter niet.

Volgens perschef Josh Earnest konden de Russische hackers alleen hun gang gaan omdat ze toestemming hadden van de allerhoogste functionarissen. Daarmee doelde hij op president Poetin, en hij wordt in die visie ondersteund door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Trump

Volgens het Witte Huis heeft Donald Trump direct geprofiteerd van de hacks en wist hij ervan dat de Russen de Democraten aan het bespioneren waren. Volgens Trump zijn de beschuldigingen over de Russen niet waar en ingegeven door het feit dat Clinton de verkiezingen verloren heeft.

De woordvoerder van Poetin heeft de beschuldigingen afgedaan als belachelijke onzin.

In de aanloop naar de verkiezingen van 8 november werden belangrijke Democratische instanties gehackt, zoals het Democratic National Committee. De inhoud van duizenden e-mails werd vervolgens gelekt naar WikiLeaks. De inhoud bracht de Democraten in verlegenheid.

Afrekening

Televisiezender NBC meldt op basis van bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten dat het Russische hacken begon als een persoonlijke afrekening met Hillary Clinton. Zij zou zich de woede van president Poetin op de hals hebben gehaald toen zij zich in 2011 openlijk afvroeg of de verkiezingen in Rusland wel eerlijk waren verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl