Verslagenheid bij nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: nieuw jaar begint met aanslag in Turkije

Heb je door de jaarwisseling geen nieuws gevolgd dit weekend? Wij hebben de opvallendste verhalen op een rij gezet.

Dit jaar waren er bij de jaarwisseling iets minder incidenten dan vorig jaar. De politie meldt dat er dit jaar 7114 geregistreerde incidenten waren ten opzichte van 7566 vorig jaar. Vorig jaar werden er 482 mensen aangehouden, dit jaar waren dat er iets meer: 492. De politie noemt de jaarwisseling daarin vergelijkbaar met vorig jaar.

De jaarwisseling op het Oosterdok bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Ook dit jaar is de nieuwjaarsduik op het Scheveningse strand drukbezocht. 10.000 mensen renden om klokslag 12.00 uur de Noordzee in, met weersomstandigheden die allerminst zacht waren. Er stond veel wind, het regent en de gevoelstemperatuur was onder de nul graden.

Na de oliebollen en de drank de zee in

Een bloedige jaarwisseling in de Turkse stad Istanbul. Bij een aanslag in een discotheek zijn 39 mensen gedood. Tientallen mensen raakten gewond. Onder de buitenlanders die zijn gedood, zouden zeven Saudi's, drie Libanezen, drie Jordaniërs, een Fransman en een Israëlische vrouw zijn. De autoriteiten in Istanbul hebben die aantallen en de identiteit van de slachtoffers niet bevestigd.

Nieuwe jaar begint met aanslag in Turkije

Het gaat niet goed met de Britse koningin Elizabeth. Ze is ook niet bij de nieuwjaarsdienst, in verband met een zware verkoudheid. Volgens het paleis is de koningin wel op de been en leest ze regeringsstukken. Dat Elizabeth wegblijft bij zo'n dienst is wel ongebruikelijk. Ze is hoofd van de Anglicaanse kerk en neemt haar religieuze verplichtingen zeer serieus. Vorige week liet de vorstin ook voor het eerst in jaren de kerstdienst al aan zich voorbijgaan.

De VN-Veiligheidsraad neemt een resolutie aan waarin steun wordt gegeven aan het al geldende staakt-het-vuren in Syrië dat door Rusland en Turkije tot stand is gebracht. Rusland, Turkije en Syrië kondigden het bestand donderdag aan. Het is het derde bestand het afgelopen jaar waarmee een eind moet komen aan de zes jaar durende oorlog in Syrië.

Ieder jaar worden er op 1 januari weer allerlei nieuwe wetten, regels en tarieven ingevoerd. Zo ook op 1 januari 2017. Een overzicht van de belangrijkste veranderingen.

Dit verandert er in 2017

De komende week...

Rijkswaterstaat start maandag met het pompen van het water uit de Maas in het Maas-Waalkanaal. Deze maatregelen worden genomen, omdat de stuw bij de Thompsonbrug beschadigd is na een aanvaring. Maandagmorgen worden de twee grote pompen geplaatst. Het duurt nog een paar dagen voordat het oorspronkelijke waterpeil wordt bereikt.

De bekende oorlogsveteraan Ted Meines wordt dinsdag in Oldenbroek begraven. Hij overleed op 24 december op 95-jarige leeftijd. Meines was medeoprichter en erevoorzitter van de Stichting Veteranen Platform. Hij was tijdens de oorlog actief in het verzet en hielp Joodse kinderen aan onderduikadressen en valse papieren.

Op vrijdag mogen de treinmachinisten weer staken. De rechter had de staking van machinistenvakbond VVMC vorige week verboden tot vrijdag 6 januari. Het NS-personeel wilde demonstreren tegen de nieuwe dienstregeling; het zogenoemde 'rondje rond de kerk' zou het werk eentoniger maken. Het is niet bekend of de bonden de stakingsplannen willen doorzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl