Reuters

Honderden feestgangers vierden gisternacht het nieuwe jaar in de exclusieve en dure Club Reina in Istanbul toen een aanslag werd gepleegd. De nachtclub is een populaire uitgaansgelegenheid in de Turkse stad. "Reina is geliefd onder societymensen, voetballers en acteurs", vertelt correspondent Lucas Waagmeester.

Zangeres Kylie Minogue, muzikant Jon Bon Jovi, voetballer Wesley Sneijder en zijn vrouw Yolanthe: allemaal hebben ze weleens een bezoek gebracht aan Club Reina. Er komen veel buitenlanders, maar ook de Turkse jetset laat zich graag zien in de hippe discotheek.

"Het is een mondaine en feestelijke plek", zegt Waagmeester. De nachtclub ligt aan de oever van de Bosporus, aan de Europese kant van Istanbul, en bestaat uit twee verdiepingen. Reina heeft een streng deurbeleid; de uitsmijters laten niet iedereen zomaar binnen. Wie wel naar binnen mag, kan wat eten in het restaurant en daarna dansen tot in de ochtenduren.

Op plekken als Club Reina hebben terroristen het juist gemunt

Sefa Boydas, voetballer

Ook gisternacht vloeide de champagne rijkelijk. Op beelden van het feest zijn mensen te zien die rond middernacht hun glazen in de lucht heffen en vrolijk met sterretjes zwaaien.

'Wie aan het nachtleven in Istanbul denkt, denkt aan de Reina'

De Turkse voetballer Sefa Boydas was er ook aan het feesten toen ten minste een schutter ineens het vuur opende. Tegenover persbureau AFP zegt hij dat hij vooraf al bang was geweest voor een aanslag. "Een vriend van me zei: 'dat gebeurt niet in Reina'. Toen dacht ik: op dit soort plekken hebben terroristen het juist gemunt."

Club-eigenaar Mehmet Koçarslan, een rijke zakenman uit Istanbul, had ook signalen gekregen dat Reina mogelijk doelwit was. Hij heeft tegen de Turkse krant Hürriyet gezegd dat de beveiliging was opgeschroefd na een bericht van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

En dus stonden er, net als ieder jaar, zo'n zeshonderd mensen in de club voordat de aanslag werd gepleegd. Boydas zelf was nog geen tien minuten binnen toen de schietpartij begon en zeker 39 mensen werden gedood. Hij zag feestgangers in paniek in de Bosporus springen om aan de schutter te ontkomen. "Hoe ik het heb overleefd, weet ik nog steeds niet."

STER reclame