EPA

De Turkse president Erdogan zegt dat de mensen achter de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul eropuit zijn om chaos te scheppen en de bevolking  moedeloos te maken. "Turkije zet de strijd tegen terrorisme voort en is vastbesloten om ervoor te zorgen dat alle burgers in veiligheid kunnen leven", zei hij. Ook condoleerde hij de nabestaanden van de doden.

Agenten hebben het gebied rond de nachtclub afgegrendeld EPA

Zeker 39 mensen kwamen vannacht om toen ten minste één gewapende man de nachtclub binnendrong en het vuur opende op de feestvierende menigte. Zeker zeventig mensen raakten gewond. De schutter of schutters wisten te ontkomen.

Onder de slachtoffers zijn behalve Turken bezoekers uit Saudi-Arabië, Marokko, Libanon, Libië, Israël en België. Voorzover het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kunnen nagaan, zijn er geen Nederlanders gedood of gewond geraakt. 

Bataclan

De aanslag is door niemand opgeëist, maar NOS-correspondent Lucas Waagmeester vermoedt dat IS erachter zit. "Het doet heel sterk denken aan de aanslag van IS op Bataclan en andere doelen in Parijs", zegt hij. Bij aanslagen van de Koerdische PKK zijn vooral de politie, militairen en autoriteiten het doelwit. Aanslagen op het publiek en toeristen worden vooral toegeschreven aan IS.

Waagmeester noemt Reina het gezicht van het Istanbulse nachtleven. De club is geliefd onder voetballers, acteurs en andere bekende Turken. "Maar ook onder gewone Turken is de Reina gewoon een mooie avond uit. De club is prachtig gelegen aan het water. In de zomer sta je buiten te dansen met een cocktail in je hand. Het is echt een mondaine feestelijke plek in de stad."

'Wie aan het nachtleven in Istanbul denkt, denkt aan de Reina'

De eigenaar van de nachtclub zei tegen het Turkse persbureau Dogan dat de veiligheidsmaatregelen in de buurt de laatste tijd waren opgevoerd. Bepaalde plaatsen worden 24 uur per dag bewaakt en op de Bosporus patrouilleert de kustwacht. "Ondank al die maatregelen heeft deze tragische gebeurtenis kunnen plaatsvinden. We hebben er geen woorden voor", zei hij.

Behalve Erdogan hebben ook andere politieke leiders nabestaanden gecondoleerd en de aanslag veroordeeld. Premier Rutte spreekt op Twitter van een verschrikkelijk begin van 2017 en schrijft dat Nederland zijn condoleances aan de Turkse regering heeft overgebracht. De Duitse bondskanselier Merkel sprak van een onmenselijke en lafhartige daad.

De Russische president Poetin stuurde president Erdogan een telegram waarin hij de aanslag een meedogenloze misdaad noemt. Het Witte Huis spreekt van een verschrikkelijke terroristische aanval. 

STER reclame