Reuters

"Rechts en links hoorde ik mensen schreeuwen", vertelt Sinem Uyanik. Ze vierde Oud en Nieuw in nachtclub Reina in Istanbul toen daar een aanslag werd gepleegd. Uyanik werd bedolven onder feestgangers die probeerden te vluchten. "Er lagen mensen op me. Ik rook de kruitdampen die in de zaal hingen."

De Turkse was samen met haar man in de discotheek. Ze stonden bij een raam toen ineens knallen klonken. "Ik stond er met mijn rug naartoe. Mijn man zei: 'ga liggen'. We hoorden de schoten van een pistool. Toen ontstond er een soort mist en ben ik flauwgevallen."

Sinem Uyanik AP

Uyanik dacht dat er zeker twee of drie gewapende personen rondliepen in Reina. Maar volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, lijkt het erop dat er één dader was, niet meerdere.

De dader schoot eerst een agent neer.

Mehmet Dağ, ooggetuige

De Turkse premier Binali Yildirim heeft benadrukt dat de schutter in ieder geval niet verkleed was als kerstman. De berichten daarover zijn onjuist, zegt hij. Hoe de dader er wel uitzag, wordt nog onderzocht.

Mehmet Dağ zag de gewapende man lopen toen hij voor de nachtclub stond. "Hij schoot eerst een agent neer. Daarna schoot hij op iemand anders. Vervolgens liep hij naar de beveiligers en doodde hij hen."

Jaar begint met aanslag in Turkije

Dağ vertelt dat hij in shock was. Hij zag de schutter naar binnen lopen. Wat er in de nachtclub is gebeurd, heeft hij niet meegekregen. Uyanik maakte het wel van dichtbij mee. Zij vertelt dat overal mensen op de grond lagen. 

Uiteindelijk haalden agenten hen uit de zaal. Zij en haar man overleefden de aanslag, 39 anderen niet. Wel liep haar echtgenoot verwondingen op. "Hij is door drie kogels geraakt."

STER reclame