NOS NieuwsAangepast

'Meer tieners met zwaar vuurwerk, maar het gaat de goede kant op'

Nederlanders zijn zich bewuster van de gevaren van vuurwerk ten opzichte van jaren geleden. Dat zegt vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de Nationale Politie. "Als ik kijk naar onderzoeken van acht jaar geleden, zie ik een heel ander beeld." Maar hij signaleert wel een gevaarlijke trend: namelijk dat er steeds meer tieners met steeds zwaarder vuurwerk rondlopen.

"We zien een heel voorzichtige trend dat de hoeveelheid illegaal vuurwerk afneemt", zegt Nieuwdorp. Volgens hem komt dat onder meer door de aanpak van de politie. "Veel vuurwerk onderscheppen we al in het buitenland. Dit jaar al zo'n 40.000 kilo."

De keerzijde is dat het illegale vuurwerk dat Nederland wel bereikt, steeds zwaarder wordt. Hij noemt de beruchte cobra's. "Knalvuurwerk blijft populair. Eerst had je de Chinese rol, maar nu dus de cobra's. Daarin zit meer dan 40 gram flitspoeder." Flitspoeder is erg instabiel en kan bij het minste of geringste ontploffen, zegt Nieuwdorp. "En er zitten drie van die cobra's in een pakje, dus reken maar uit."

Die cobra's winnen ook aan populariteit onder tieners. Hij pleit er daarom voor dat ouders hun kinderen goed controleren op illegaal vuurwerk. En vriendjes met illegaal vuurwerk op zak moeten worden aangegeven bij de politie, zegt hij.

Het helemaal uitbannen van illegaal vuurwerk is volgens Nieuwdorp een illusie. "Er zullen altijd mensen blijven die hiermee bezig zijn, maar nu zien we dus een toename onder tieners."

Vorige maand ging de NOS al op pad met de politie, en legde Ad van Nieuwsdorp wat het gevaar van cobra's is.

'Het is wachten op een massa-explosie'

In aanloop naar Oud en Nieuw wordt er op straat steeds meer vuurwerk afgestoken. Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast staat de teller al op 10.000. De site is opgezet door 30 lokale fracties van GroenLinks. De politie is blij met het meldpunt. "We gebruiken het als graadmeter. We zien daarin onder meer in welke gebieden er veel en in welke gebieden er weinig overlast is."

Nieuwdorp benadrukt dat de politie zich mede door het meldpunt kan bezighouden met het oplossen van het probleem "aan de voorkant". "Dus aan de kant van het transport en de illegale handel."

Dat het relatief simpel is om een klacht bij het meldpunt in te dienen en dat de klachtenlijn daardoor vervuild kan raken, ziet Nieuwdorp ook. "Wat betreft anonieme of valse meldingen: dat zie je ook bij Meld Misdaad Anoniem. Dat zul je helaas altijd houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl