Een verbodsbord voor het afsteken van vuurwerk aan het begin van de Erasmusbrug in Rotterdam
NOS Nieuws

'Lichte toename van vuurwerkvrije zones'

Het aantal gemeenten in Nederland met een vuurwerkvrije zone stijgt nog steeds, maar het gaat niet meer zo hard als de afgelopen jaren, schrijft het AD. De krant onderzocht de situatie in 356 Nederlandse gemeenten.

Zeven gemeenten hebben dit jaar voor het eerst een vuurwerkvrije zone. Het totaal komt daarmee op 76, dat is ongeveer een op de vijf gemeenten in Nederland. De meeste plaatsen met een knalvrij gebied liggen in de Randstad.

Handhaven

Veel gemeenten geven aan dat ze moeite hebben om het vuurwerkverbod te handhaven. De daders moeten op heterdaad betrapt worden en dat lukt bijna nooit, mede door een gebrek aan agenten. In slechts elf gemeenten werden vorig jaar waarschuwingen of boetes uitgedeeld.

De gemeente Tilburg is al weer klaar met het vuurwerkverbod. Vorig jaar werd slechts een overtreding geconstateerd. De gemeente stapt nu over op vrijwillige vuurwerkvrije zones. Dat betekent: niet verbieden, maar netjes vragen.

Centrum

In tien gemeenten is het afsteken van vuurwerk in het hele centrum verboden, maar de meeste gemeenten gaan niet zo ver. Gebieden rond kinderboerderijen en verzorgingstehuizen zijn het vaakst vuurwerkvrij.

Dat lijkt logisch, maar in de gemeente Korendijk is het knalverbod rond verzorgingshuis Heemzicht juist opgeheven. Op speciaal verzoek van de bewoners, die graag van het vuurwerk wilden genieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl