Teller bij Meldpunt Vuurwerkoverlast staat op 10.000
Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn sinds zaterdag meer dan 10.000 meldingen binnengekomen. De site, die is opgezet door 30 lokale fracties van GroenLinks, staat voor het vijfde jaar online. Vorig jaar zijn bijna 90.000 meldingen gedaan.
Arno Bonte, raadslid voor GroenLinks in Rotterdam en initiatiefnemer van het meldpunt, zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat het erop lijkt dat het vuurwerk zwaarder is dan vorig jaar. Tegelijk ziet hij ook een andere ontwikkeling: "Overlast door licht vuurwerk dat in de supermarkt te koop is", zegt hij. "Dat zijn kleine rotjes of voetzoekers."
Uit de lucht gegrepen
Maar de voorzitter van de belangenvereniging van de vuurwerkbranche, Leo Groeneveld, zegt dat het onmogelijk is om te weten of supermarktvuurwerk overlast veroorzaakt. "Het is uit de lucht gegrepen om ook legaal vuurwerk zwart te maken", zegt hij.
Groeneveld zegt daarnaast dat er geen knalvuurwerk in de supermarkt wordt verkocht. "Het gaat dan om kleine fonteintjes. Dat is niet te vergelijken met datgene wat je op dit moment hoort." Volgens hem wordt overlast vooral veroorzaakt door illegaal vuurwerk.
Nederlandse traditie
Doel van het meldpunt is aantonen in welke wijken de overlast groot is. Initiatiefnemer Bonte zegt dat verschillende gemeenten op plekken waar overlast is gemeld vuurwerkvrije zones hebben ingesteld.
GroenLinks wil dat particulier vuurwerkgebruik wordt verboden. Als het aan de partij ligt, steken alleen professionals nog vuurwerk af met de jaarwisseling.
Voorzitter Groeneveld van de belangenvereniging vindt dat niet passen in de Nederlandse traditie. "Bij Oud en Nieuw horen tradities zoals vuurwerk en oliebollen. Op die manier wil de Nederlander oudejaarsavond vieren."
Topje van de ijsberg
Daarnaast noemt Groeneveld de site "totaal onbetrouwbaar". Als voorbeeld noemt hij dat er vorig jaar alleen al op Schiermonnikoog 600 meldingen waren.
GroenLinks-politicus Bonte brengt daartegen in dat het meldpunt slechts het topje van de ijsberg blootlegt. "Niet iedereen die overlast heeft, doet een melding. Dus het meldpunt geeft een indicatie van waar de overlast is en waaruit die overlast bestaat."
Het is alleen op 31 december tussen 18.00 en 02.00 uur toegestaan om vuurwerk af te steken. Het meldpunt is tot 3 januari geopend.
De politie houdt niet bij hoeveel aangiftes er binnenkomen die specifiek over vuurwerkoverlast gaan. Volgens een woordvoerder kan iemand aangifte of melding doen van bijvoorbeeld geluidsoverlast, maar is dan niet altijd duidelijk of dat te herleiden is tot vuurwerk.