NOS NieuwsAangepast

Sigaretten in winkels overal uit zicht

Sigaretten zullen op termijn niet meer te zien zijn in schappen van tankstations, tabakswinkeltjes en supermarkten. Staatssecretaris Van Rijn werkt aan een verbod op het uitstallen van de tabakswaren, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De tabaksindustrie zou zelf met maatregelen komen, maar Van Rijn vindt het te lang duren.

De organisatie van tabaks- en gemakszaken, NSO, kwam met het plan om vanaf 2020 geen gevelreclame meer te tonen. Een volledig uitstalverbod ziet de organisatie niet zitten. De tankstations zouden over twee jaar met een gedeeltelijk uitstalverbod willen komen, maar ook dat duurt Van Rijn te lang.

Supermarkten werken wel aan het uitstalverbod, bij sommige zijn sigaretten al niet meer te zien. "En die kant moet het gewoon op", vindt Van Rijn.

Van Rijn: sigaretten beter uit beeld

Hij gaat nu aan de slag met voorstellen uit de Tweede Kamer van onder anderen het PvdA-Kamerlid Volp om tot een wettelijk uitstalverbod te komen. "Roken is heel slecht, we moeten er alles aan doen om vooral jongeren te ontmoedigen ermee te beginnen", aldus Van Rijn.

Eerder werden al Europese maatregelen van kracht om roken te ontmoedigen; zo zijn op pakjes afschrikwekkende plaatjes gekomen om roken tegen te gaan.

Van Rijn zei al eerder niet te willen meewerken aan het promoten van de e-sigaret, en deze sigaret te verbieden voor jongeren.

Nieuwe generatie rokers voorkomen

"We zijn hier heel erg blij mee", zegt een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding, dat al jaren pleit voor een verbod op tabaksdisplays. "Idealiter was de branche hier zelf mee gekomen, maar dit is een mooie stap."

KWF zegt dat bestaande rokers nog wel hun tabakswaren kunnen kopen, terwijl "een nieuwe generatie rokers kan worden voorkomen". "Het blijkt dat kinderen twee keer zo snel beginnen met roken als sigaretten groot zijn uitgestald. Vaak zien kinderen als eerste een wand met tabaksproducten als ze de supermarkt binnenkomen. We doen alsof het een heel normaal product is, terwijl het dodelijk is."

Het gaat KWF daarom vooral om de verkoop in supermarkten of benzinestations. "Tabakszaken zijn een branche apart, daar heeft de jeugd niet zo veel te zoeken."

Een groenteboer verbied je ook niet om zijn spruitjes te laten zien."

Woordvoerder tabakswinkels

NSO, de brancheorganisatie van de tabakshandel, vreest dat tabakswinkels onevenredig zwaar zullen worden getroffen. De supermarktbranche eist dat voor alle verkopers gelijke regels gaan gelden, maar voorzitter Jos Zuijdwijk denkt dat supermarkten zich daar makkelijker aan kunnen houden dan de winkels.

"Dit heeft niets met effectief beleid te maken om jongeren van het roken te weerhouden. Dit is simpelweg voor eigen gewin tabakswinkeliers pesten. Een groenteboer verbied je ook niet om zijn spruitjes te laten zien."

De NSO vindt dat er serieus moet worden nagedacht over het stoppen van tabaksverkoop in supermarkten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl