ISU-voorzitter Jan Dijkema ANP

De internationale schaatsbond ISU heeft alsnog besloten de finale van het wereldbekerseizoen weg te halen uit het Russische Tsjeljabinsk. Dat heeft Jan Dijkema, de voorzitter van de ISU, tegenover de NOS bevestigd.

In de schaatswereld was onrust ontstaan over de locatie van het evenement na het laatste WADA-rapport van dr. Richard McLaren over de systematische dopingpraktijken in Rusland. Daar zouden zo'n duizend Russische sporters bij betrokken zijn.

Jac Orie, de coach van de Nederlandse Lotto-Jumbo-ploeg, stelde als eerste Tsjeljabinsk als strijdtoneel voor de wereldbekerfinale ter discussie. Als de Russen hun eigen monsters kunnen laten verdwijnen of manipuleren, kunnen ze dat ook met de monsters van anderen, redeneerde hij.

Argwaan

Uit een telefonische rondgang die NOS.nl maakte langs diverse prominenten uit de schaatswereld bleek dat Orie niet de enige is die argwaan koestert jegens de Russen. Ook andere coaches zouden liever niet naar Tsjeljabinsk afreizen. 

Aanvankelijk was de ISU niet van plan de Russen de wereldbekerfinale te ontnemen, maar onder druk van de coaches en schaatsers is de bond, die ook overleg heeft gepleegd met IOC-voorzitter Thomas Bach, nu toch op dat besluit teruggekomen. 

Waar de wereldbekerfinale, die voor maart op de kalender staat, nu gehouden zal worden is nog niet bekend.   

STER reclame