De schaatsbaan in het Russische Tsjeljabinsk
NOS SchaatsenAangepast

Begrip voor argwaan Orie, 'maar ISU zal er weinig mee doen'

Enrico Fabris vindt het nog een stap te ver gaan om internationale kampioenschappen die voor dit seizoen gepland staan in Rusland te annuleren. De olympisch kampioen 1.500 meter van 2006, tegenwoordig assistent-bondscoach van de Italiaanse schaatsploeg, heeft weliswaar begrip voor de noodkreet van Jac Orie, maar wil waken voor te drastische maatregelen.

"Ergens zou het als statement goed zijn Rusland uit te sluiten naar aanleiding van de dopingpraktijken", reageert Fabris. "Maar ik vind het een lastig onderwerp. Ik kan niet namens iedereen spreken. Dus gaat het misschien ook wel ver om Rusland helemaal te boycotten."

Op de lijn van Orie

In Noorwegen zitten ze meer op de lijn van Orie. Technisch directeur Lasse Sætre van de Noorse schaatsbond heeft begrip voor de coach van Lotto-Jumbo, die dinsdag de suggestie opwierp om de wereldbekerfinale toch niet in Tsjeljabinsk (maart 2017) te laten afwerken. Alle onthullingen over dopinggebruik en het manipuleren van dopingcontroles doen Orie vrezen dat de Russen ook in staat zijn buitenlandse sporters te beduvelen.

Chad Hadrick, Car Verheijen en Lasse Sætre (rechts) op het podium na de 10km bij de WB in Heerenveen in 2005

"Ik begrijp zijn argwaan. We moeten de schaatssport zo schoon mogelijk proberen te houden", zegt Sætre. "Het is moeilijk om de Russische sport te vertrouwen. Dat hebben we dit jaar kunnen zien. Ik zou het persoonlijk geen gek idee vinden om Rusland voorlopig te mijden. We moeten in het belang van de schaatssport denken."

Niet graag naar Rusland

Ook Jan van Veen, bondscoach in Duitsland, deelt de zorg van Orie. Maar de vraag of de dopingperikelen in Rusland een reden zijn om de wereldbekerfinale daar weg te halen of te mijden, durft hij nog niet volmondig met ja of nee te beantwoorden. Tot ruggespraak met zijn werkgever, de Duitse schaatsbond, is het nog niet gekomen.

"Ik ga sowieso niet graag naar Rusland", aldus de schaatstrainer die begin 2014 de EK allround in Tsjeljabinsk aan zich voorbij liet gaan vanwege de vliegramp met de MH17 en de rol van Rusland op het internationale politieke toneel. "Die beslissing was meer van politieke aard. Al kun je je afvragen of de politiek bij de Russische dopingaffaire ook een vinger in de pap heeft."

ISU niet uitgesproken

Van Veen wacht eigenlijk op een nader standpunt van de internationale schaatsunie ISU. Volgens hem zou de ISU verder moeten kijken dan louter juridische en commerciële argumenten. "Andere bonden zijn al uitgesprokener geweest", verwijst Van Veen onder meer naar de IBSF, die de WK bobslee en skeleton heeft verplaatst van Sotsji naar het Duitse Königssee.

Dat de internationale schaatsbond de dopingcontroles volledig aan Duitse handen heeft toevertrouwd, stelt Van Veen nog niet meteen gerust. "Maar het is in ieder geval beter dat Duitsers het doen dan de Russen zelf."

Collectief

Rutger Tijssen vindt het eveneens nooit prettig om naar Rusland af te reizen, bekent de trainer van Justlease.nl, de schaatsploeg van onder anderen Jan Blokhuijsen en Ireen Wüst. "Maar na het rapport van McLaren moet je ook vraagtekens zetten bij het hele systeem daar."

Tijssen heeft de kwestie - wel of niet gaan - nog niet aangekaart bij zijn rijders. "Dat zal er te zijner tijd zeker van komen. Maar ik denk wel dat als je een statement wilt maken, je dat collectief zult moeten doen. Het heeft geen zin als één ploeg thuisblijft en een andere ploeg zegt: wij gaan wel, want het is een wereldbekerfinale."

Schaatstrainers twijfelen over Tsjeljabinsk: ik ga liever niet

"Ik wil er liever niet naartoe", is Desly Hill duidelijk. Ze heeft als trainster van Team Vicorie onder anderen Michel Mulder onder haar hoede. "Ik ben het absoluut niet eens met wat daar gebeurt. Ik heb het er met mijn ploeg nog niet over gehad, maar zo sta ik erin."

"Je wilt eerlijk vechten", gaat ze verder. "Dat ze hun eigen stalen verwisselen, is één ding. Maar wie zegt dat ze dat niet ook bij anderen doen? Daardoor is er wantrouwen."

Davis

Shani Davis uit eveneens zijn twijfels of Rusland op de toernooikalender moet aanblijven. "Lastig om over te oordelen. Ik vind Rusland wel een leuk land, maar de dingen die daar momenteel gebeuren, zijn minder leuk."

Een verplaatsing van de wereldbekerfinale zou ook voor de Amerikaan een reële optie zijn. "Dat zouden ze moeten doen, maar de schaatssport is klein... Rusland is sowieso nog niet zwaar gestraft, dus de wereldbekerfinale zal ook wel daar blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl