anp

De Tweede Kamer gaat met een grote meerderheid akkoord met verlenging van de missie in Mali. De Kamer maakt wel het voorbehoud dat de Duitse Bondsdag eind volgende maand moet instemmen met het sturen van helikopters die de Nederlandse toestellen gaan vervangen.

Vanaf 1 maart worden de Apache-helikopters weggehaald, het streven is dat Duitse helikopters het vanaf 1 mei overnemen.

Kamerleden vroegen zich af hoe het in de tussentijd moet. Het kabinet besloot eerder de zeven helikopters en ondersteunende militairen begin 2017 terug te halen. Het gaat om vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Reden hiervoor is slijtage aan het materieel en gebrek aan vervangend onderhoudspersoneel.

Evacuaties

Volgens het kabinet zijn er afspraken over het evacueren van militairen als dat medisch nodig is en verder is er steun met mortieren. De ministers Koenders en Hennis gaan ervan uit dat de Duitse parlementariërs akkoord zullen gaan met het sturen van helikopters.

In de Tweede Kamer gaven SP en PVV geen steun aan verlenging van de missie.

De bijdrage aan de VN-missie Minusma is de grootste Nederlandse missie van dit moment. Er zijn nu 375 Nederlandse militairen in het Afrikaanse land. Dat worden er volgend jaar 290.

STER reclame