Koenders met president Keïta @MinBuza

Nederland stelt meer geld beschikbaar voor de VN-missie in Mali. Met 2 miljoen euro extra moet het vredesproces in het land worden gesteund, zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Koenders is momenteel in de Malinese hoofdstad Bamako. 

Het geld is bedoeld om het justitiële apparaat in het noorden van het land weer op te bouwen. Zo kan het worden gebruikt om politiebureaus, gevangenissen en rechtbanken te renoveren. Ook kunnen er aanklagers meer worden opgeleid om terrorisme en smokkel aan te pakken.

"De vrede is broos in Mali. Het is daarom zaak om ook te investeren in kleinschalige projecten die snel effect hebben op het terrein van justitie", zei Koenders na afloop van een bezoek aan president Keïta.

Vredesakkoord

In juni sloten Toeareg-rebellen een vredesakkoord met de regering. Door hun meer autonomie te geven kwam er een einde aan een strijd die de afgelopen drie jaar voor onrust in het hele land zorgde.

Nederlandse militairen maken deel uit van de VN-missie die de vrede in het land moet bewaren. Dat lukt slechts deels: er zijn nog geregeld bomaanslagen en vorige maand vielen er nog doden bij een aanval op een hotel. 

"Het is een lastige missie in een moeilijke fase, maar zeker geen mission impossible", aldus Koenders. "Het komt er nu op aan om dat akkoord daadkrachtig uit te voeren. Daarvoor is het belangrijk dat alle partijen het geweld stoppen en hun verantwoordelijkheid nemen om alle Malinezen zicht op vrede en veiligheid te bieden."

Immigratie

In Bamako sprak Koenders ook over illegale immigratie en mensensmokkel, aangezien Mali een belangrijke doorvoerhaven is van Afrikaanse vluchtelingen. "Mali wil samen met de EU zoeken naar oplossingen voor dit grensoverschrijdende probleem", zegt Koenders. 

STER reclame