Extreme winter: sneeuw in Sahara, dooi op Noordpool
De kans op een witte Kerst in Nederland is vrijwel uitgesloten, in een deel van de Sahara daarentegen zijn de eerste sneeuwvlokken al gevallen. Ook op de Noordpool wordt extreem weer verwacht: daar gaat het op sommige plekken dooien, voor de tweede winter op een rij.
Volgens weerdeskundigen zijn vriestemperaturen in de Sahara niet uitzonderlijk. Woestijnsneeuw wordt dan ook eens in de zoveel jaren waargenomen. De afgelopen dagen vielen er vlokken in Aïn Sefra, een Algerijns stadje op ruim 400 kilometer van de Middellandse Zee.
Op de foto's van Karim Bouchetata is te zien dat goudgele zandduinen bedekt zijn met een dunne laag sneeuw. Naar verluidt gebeurde dat in die regio voor het laatst in 1979. Elders in de Algerijnse Sahara viel in 2012 nog sneeuw. Bewoners waren er blij mee; parasieten kunnen slecht tegen ijs en sneeuw.
Hoewel de astronomische winter gisteren is begonnen, wordt op de Noordpool plaatselijk alweer dooi verwacht. Voor het tweede jaar op een rij komt de temperatuur daar boven het vriespunt uit. Normaal gesproken zou het nu rond de min 25 graden Celsius zijn.
De Britse krant The Guardian schrijft dat de recordtemperaturen vrijwel onmogelijk zouden zijn zonder toedoen van de mens. De Noordpool is volgens wetenschappers een plek waar de opwarming van de aarde duidelijk zichtbaar is. De veranderingen kunnen grote gevolgen hebben voor flora en fauna op de pool.
Smeltend ijs
Afgelopen november werd duidelijk dat er nog nooit zo weinig ijs is geweest op beide polen als nu. Het had volgens NOS-weerman Peter Kuipers Munneke deels te maken met de opwarming van de aarde, maar ook met weersomstandigheden.
Kuipers Munneke was vorig jaar een van de deelnemers aan de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Op een gletsjer in Spitsbergen werd toen een weerstation opgezet. Na een jaar lang data verzamelen, bleek dat het regelmatig voorkomt dat de temperatuur rond of boven het vriespunt lag.