Het is onmogelijk om NOS.nl te bereiken in Turkije
NOS NieuwsAangepast

NOS op internet geblokkeerd in Turkije

De website van de NOS en de NOS-app zijn geblokkeerd in Turkije. Bronnen in Ankara melden aan de NOS dat dit te maken heeft met beelden die de NOS online heeft staan van de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov, maandag in Ankara. Wie in Turkije de NOS-site probeert te bezoeken, krijgt een foutmelding te zien.

De blokkade is niet waterdicht. Er zijn ook mensen in Turkije die wel op de NOS-site en -app kunnen komen.

De Turkse autoriteiten kondigden na de moord een mediablokkade af. Dit betekent dat media in Turkije niet over de gebeurtenis mogen berichten. De Turkse toezichthouder BTK zou de website van de NOS hebben geblokkeerd, omdat de NOS de beelden van de moordaanslag heeft uitgezonden en online heeft geplaatst.

Viral

De beelden van de moordaanslag zijn afkomstig van de Turkse publieke omroep TRT. Via de EBU, de beelduitwisseling van de publieke omroepen in Europa, kwamen de beelden kort na de aanslag binnen bij de NOS.

Doordat het beeld direct daarna op NOS.nl te zien was, namen veel media wereldwijd de video van de NOS over in hun berichtgeving. Ook op sociale media in Turkije zelf ging de NOS-video viral.

Rechter

Media in Turkije krijgen vaker te maken met blokkades. Ook sociale media als Twitter, Facebook en YouTube zijn regelmatig korte tijd niet toegankelijk. De toezichthouder kan hiertoe besluiten zonder tussenkomst van de rechter. Meestal duren de blokkades een aantal dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl