EPA
NOS NieuwsAangepast

Erdogan belt Poetin, Syrië-overleg gaat door na moord ambassadeur

De Russische president Poetin en zijn Turkse collega Erdogan hebben elkaar telefonisch gesproken na de moord op de Russische ambassadeur in Ankara. Erdogan heeft Poetin op de hoogte gebracht van het onderzoek naar de schietpartij.

Volgens Erdogan was de aanslag bedoeld om de betrekkingen met Rusland te schaden, maar zal dat niet lukken. Turkije en Rusland richten nu een gezamenlijke commissie op die de moord op de ambassadeur moet onderzoeken. Poetin heeft opdracht gegeven om de beveiliging van Russische vertegenwoordigingen over de hele wereld te verscherpen.

Ondanks de moord gaat gepland overleg over de situatie in Syrië morgen door. De Turkse minister Çavuşoğlu was al op weg naar Moskou toen de ambassadeur werd doodgeschoten. Çavuşoğlu praat morgen met zijn Russische collega Lavrov en de Iraanse minister Zarif over de situatie in Aleppo. Rusland en Iran steunen het regime van president Assad, Turkije niet.

Doodgeschoten

Ambassadeur Andrej Karlov werd aan het einde van de middag doodgeschoten toen hij een toespraak hield. De dader is een Turkse ex-politieman, die na de moord leuzen riep over Syrië en Aleppo. Rusland is daar militair actief.

Schokkende beelden: Russische ambassadeur doodgeschoten

Internationaal is met verontwaardiging gereageerd op de moord. Rusland en Turkije spreken allebei van een terreurdaad, maar volgens Ankara zal die geen gevolgen hebben voor de "vriendschap" tussen beide landen.

Ook de Syrische regering heeft de aanslag veroordeeld, en volgens het staatspersbureau Sana medeleven betuigd aan het Russische volk en de nabestaanden van de diplomaat.

EU-buitenlandcoördinator Mogherini is geschokt en spreekt van een "niet te bevatten aanval". Ze heeft Rusland de solidariteit van de EU uitgesproken.

De Verenigde Staten en de Nederlandse minister Koenders hebben de aanslag eveneens veroordeeld.

Een anonieme hoge Turkse veiligheidsfunctionaris suggereerde dat de schutter banden had met de Gülen-beweging. Een woordvoerder van Gülen ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag en spreekt van een "weerzinwekkende daad". De beweging wordt door Turkije verantwoordelijk gehouden voor de staatsgreep eerder dit jaar.

Russische politici hebben intussen opgeroepen om vast te houden aan de goede betrekkingen met Turkije. De voorzitter van de parlementaire commissie voor buitenlands beleid vindt dat Rusland en Turkije "ondanks deze tragedie constructief moeten samenwerken". Een andere hoge parlementariër zegt dat alle betrokkenen "hun boerenverstand" moeten gebruiken.

De banden tussen Rusland en Turkije waren de laatste tijd weer goed. Vorig jaar waren stond de relatie onder druk, nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald. Poetin en Erdogan hadden hun ruzie daarover bijgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl