De vrachtwagen die werd gebruikt bij de aanslag
NOS NieuwsAangepast

Truckers toeteren voor in Berlijn vermoorde collega

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs worden onder meer via Facebook opgeroepen om vandaag om 12.00 uur precies te toeteren. Het moet een eerbetoon vormen voor hun Poolse collega die maandag werd vermoord door de dader van de aanslag in Berlijn.

De dader reed in de truck over de kerstmarkt terwijl de chauffeur nog in de cabine was. De Poolse chauffeur heeft waarschijnlijk met de dader gevochten, schrijft de Duitse krant Bild. De trucker heeft vermoedelijk geprobeerd de aanslag te voorkomen, onder meer door aan het stuur te trekken.

De terrorist heeft hem tijdens de rit verschillende keren met een mes gestoken. Toen de vrachtwagen tot stilstand kwam, schoot de dader de chauffeur dood.

Transport en Logistiek Nederland steunt de oproep aan de vrachtwagenchauffeurs. Voorzitter Arthur van Dijk sprak in het NOS Radio 1 Journaal van "een heel mooie vorm van compassie" en "een heel mooi eerbetoon aan de trucker".

Als je tegen een vuurwapen aankijkt, dan heeft het geen zin om te vechten met je blote handen.

Nederlandse vrachtwagenchauffeur

In truckerscafé Treurenburg bij Den Bosch reageren vrachtwagenchauffeurs vol ongeloof op het bericht dat hun Poolse collega met de dader heeft gevochten en door hem is gedood. "Dit is niet normaal, dat het zo ver is gekomen", zegt een van hen. "Wat moeten we nog doen om onszelf te beschermen?"

De man had vroeger altijd een groot mes bij zich om zich kunnen verdedigen, maar tegenwoordig doet hij dat niet meer omdat het niet mag. "Als er wat gebeurt, zit ik met mijn blote handen tegenover iemand die kwaad wil", zegt hij. "Die Poolse collega heeft gevochten. Maar als je tegen een vuurwapen aankijkt, dan heeft het geen zin om te vechten met je blote handen. Want dan kan je alleen maar verliezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl