Okke Ornstein
NOS NieuwsAangepast

Panama laat journalist Okke Ornstein vrij

De Nederlandse journalist Okke Ornstein komt vrij in Panama. President Varela heeft hem gratie verleend, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Ornsteins naam staat op een lijst met gevangenen die vrijkomen. Tenzij er nog bezwaar wordt aangetekend, komt Ornstein volgens Buitenlandse Zaken vrijdag op vrije voeten.

De journalist werd vorige maand opgepakt na aankomst op de luchthaven van Panama-Stad. Hem werden laster en smaad ten laste gelegd.

Bananama Republic

Minister Koenders is opgelucht. "Het is fantastisch als hij weer op vrije voeten komt en Kerst kan vieren met zijn familie", zegt hij in een reactie.

Ornstein woont in Panama. In zijn weblog schreef hij over fraude en corruptie in het land. Een zakenman die hij kritisch volgde, klaagde hem aan, waarna hij in 2012 werd veroordeeld tot een celstraf van twintig maanden. Die straf is nooit ten uitvoer gelegd, maar Ornstein werd vorige maand onverwacht opgepakt. Daarop kreeg hij mondeling te horen dat zijn straf was verhoogd tot bijna 3,5 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl